37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Serviciul Vamal avansează în implementarea reformelor de facilitare a comerțului

Serviciul Vamal avansează în implementarea reformelor de facilitare a comerțului

28.05.2018653 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Elaborarea studiului privind coridoarele comerciale se află în plină desfășurare și urmează a fi finalizată în luna iunie a anului curent. Despre aceasta s-a anunțat în cadrul întrevederii Directorului General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu Directorul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir. Măsura este prevăzută de Planul comun de acțiuni semnat la 22 martie a.c.

Studiul, care este realizat în strînsă colaborare cu reprezentanții Serviciului Vamal, urmează să conțină inclusiv un raport în care vor fi incluse toate recomandările înaintate. Din informațiile preliminare, principalele sugestii vizează modernizarea infrastructurii, suplimentarea echipamentelor de control, digitalizarea operațiunilor de vămuire, precum și consolidarea cooperării transfrontaliere prin intensificarea schimburilor de informații.

De asemenea, sunt examinate și celelalte obiective stipulate în Planul de acțiuni, între care armonizarea legislației, dezvoltarea conceptului AEO și a comerțului electronic.

Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Programului pentru activitățile realizate și a menționat că Serviciul Vamal va continua să furnizeze informația și asistența necesară pentru o evaluare obiectivă a lanțurilor comerciale. ”Suntem interesați de orice măsuri care contribuie la facilitarea comerțului internațional, mai ales că, acest aceste demersuri sunt orientate și spre securizarea operațiunilor. Totodată, o bună parte a recomandărilor formulate la această etapă sunt deja în curs de realizare, fie prin forțe proprii, fie cu suportul partenerilor de dezvoltare.”, a subliniat Directorul General al Serviciului Vamal.

În replică, Directorul Programului, Douglas Muir a apreciat interesul și implicarea autorității vamale în procesul de eficientizare a domeniilor vizate de proiect, menționând, totodată, că mizează pe continuarea bunei colaborări instituite.

Planul comun de acțiuni este preconizat pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii sau completării acestuia. Rezultatele scontate vizează îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către Serviciul Vamal, modernizarea și consolidarea lanțurilor comerciale ale Moldovei, recunoașterea mutuală a agenților economici autorizați și aplicarea soluțiilor comerciale digitale.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova a fost lansat la data de 30 ianuarie curent, Serviciul Vamal fiind unul dintre instituțiile beneficiare. Cu o durată de implementare de 4 ani de zile, Programul vine să sprijine instituțiile guvernamentale din Republica Moldova în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în special, a celor prevăzute la capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...