37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Se cere anularea valabilităţii foii de parcurs pentru perioada de 48 de ore

Se cere anularea valabilităţii foii de parcurs pentru perioada de 48 de ore

27.06.20192.124 views
(5 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Stimați colegi, contabili, lucrători din domeniul serviciilor financiare, manageri, administrator și fondatori, solicităm să sprijiniţi și să vă alăturați în susținerea acestei PETIŢII.

Autoarea petiției, Liliana Smochina informează cu privire la următoarele:

Conform Legii nr. 295 din 21.12.2017 publicată în MO nr.7-17 din 12.01.2018 şi conform Legii nr. 190 din 27.07.2018 publicată în MO nr.321-332 din 24.08.2018, au fost operate modificări unor acte legislative în Codul Transporturilor Rutiere şi Codul Contravențional al Republicii Moldova, şi anume:

- micşorarea valabilităţii foii de parcurs;

- majorarea amenzilor contravenţionale în lipsa Certificatului de competenţă profesională.

În cadrul activităţii de antreprenoriat, unul din obiectivele esenţiale este optimizarea cheltuielilor şi eficientizarea resurselor existente. În urma modificărilor de mai sus, antreprenorii care au în proprietate unităţi de transport, utilizate pentru transportarea mărfurilor către clienții săi, fără a percepe de la aceștia plăți adăugătoare, s-au regăsit în următoarea situaţie:

- Numărul documentelor primare – blanchete de strictă evidență „Foaie de Parcurs” - tipărite şi pregătite pentru fiecare unitate de transport, a crescut de la 1 (una) bucată pentru o lună la 13 bucăţi;

- Înregistrarea și prelucrarea acestora este dificilă şi inutilă, deoarece calculul consumului efectiv de carburanți și lubrifianţi, se efectuează la finele lunii calendaristice în baza facturii fiscale primite de la furnizori și a normelor de consum aprobate în cadrul entității;

- Antreprenorul, care are în proprietate un număr mare de unităţi de transport, urmează să angajeze o persoană calificată (contabil, operator) responsabil doar de gestiunea fluxului de  blanchete de strictă evidență „Foaie de Parcurs” – tipărire, sistematizare, înregistrare în evidență contabilă;

- Toate aceste cheltuieli legate de retribuierea muncii, modificări în soft-urile contabile, costul blanchetelor, nu au o justificare în scopul gestionării cheltuielilor de transport în cadrul entității sau unui control suplimentar al unităţilor de transport.

Cu textul integral al petiției puteți face cunoștință aici

Comentarii

 1. Negara Ghenadie spune:

  poate intentia si este buna, dar argumentele necesita a fi prelucrate, ca, de exemplu, in care document trebuie mentionata starea sanatii conducatorului in conformitate cu prevederile codulu transporurilor auto? nu stiu de ce de principiu fac galagie anume contabilii, intrucit foaia de parcurs nu este un document de ordin contabil, etc. cu stima.

  1. Mircea spune:

     Dl Negara Ghenadie,

    Tind sa nu fiu deacord cu opinia dumneavoastra, mai degraba as presupune ca nu ati citi textul petitiei integral de faceti astfel de concluzii.

     In primul rand mesajul petitiei cu privire la foile de parcurs este de a majora termenul de valabilitate a acestora si nu anularea existentei lor ca document. Respectiv informatiile despre starea sanatatii a conducatorilor auto in continuare vor fi reflectate in foaia de parcurs conform prevederilor Codul Transporturilor Rutiere, precum era efectuat pana la modificarea legislatiei.
    

     In al doilea rand, de ce dumneavoastra considerati ca aceasta problema este generata in mare parte de contabili, problema cu eliberarea foilor de parcurs o data la doua zile presupune incomoditati pentru intreaga activitate a intreprinderii incepand de la:

   -persoanele ce elibereaza aceste foi,

   -operatori ce indica aceste foi in facturile fiscale,

   -soferi care din cauza abundentei de foi de parcurs fie le pierd fie le deterioreaza,

   -contabili care caseaza combustibilul in baza foilor de parcurs, le prelucreaza, le arhiveaza si in final

   -antreprenorii care suporta cheltuieli legate de majorarea timpului utilizat pentru trecerea foilor de parcurs prin tot acest lant

     Sunt deacord ca foile de parcurs nu sunt documente de ordin contabil, ele implica mult mai multi oameni in ciclul lor de viata si din aceasta cauza este necesar ca lucrul aferent acestora sa fie optimizat in primul rand prin reducerea numarului de documente eliberate lunar

   Cu stima

 2. Mariana spune:

  În primul rând, domnule Negara Ghenadie, dacă citiți cu atenție textul petiției, veți vedea că se cere anularea valabilității foii de parcurs de 48 de ore, nu anularea definitivă a documentului „Foaie de parcurs”, și în al doilea rând, cine să facă „gălăgie” dacă nu contabilii, pentru că, până la urmă, departamentul contabil poartă responsabilitatea pentru tipărirea, sistematizarea și înregistrarea în evidența contabilă a acestora.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...