37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Scutirea de TVA fără drept de deducere. Regulamentul a fost publicat în Monitorul Oficial

Scutirea de TVA fără drept de deducere. Regulamentul a fost publicat în Monitorul Oficial

04.06.20182.580 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Regulamentul privind modul de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adăugată fără drept de deducere, în conformitate cu art.103 alin.(98) din Codul fiscal, a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul are drept scop reglementarea mecanismului de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adăugată fără drept de deducere aferent mărfurilor și serviciilor importate de către parteneri în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat.

Astfel, potrivit documentului, selectarea partenerilor privați pentru realizarea contractelor de parteneriat public-privat de interes național se efectuează prin concurs public, în condițiile Legii cu privire la parteneriatul public-privat. Datele referitoare la partenerii în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat de interes național se indică în comunicatul informativ privind desemnarea câștigătorului concursului și totalurile concursului, care se publică în Monitorul Oficial. Scutirea de TVA fără drept de deducere se aplică mărfurilor și/sau serviciilor specificate în anexele la contractul în baza căruia se va efectua importul mărfurilor și/sau serviciilor destinate executării contractului de parteneriat public-privat. 

Drept documente confirmative pentru efectuarea importului de mărfuri și/sau servicii cu aplicarea scutirii de TVA fără drept de deducere, ce urmează a fi prezentate Serviciului Vamal, în momentul importului vor fi:

  • scrisoarea emisă pe blanchetă oficială de către partenerul public, care conține:
  1. denumirea proiectului de parteneriat public-privat, cu referință la faptul că acesta este inclus în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului ”Cu privire la aprobarea listei bunurilor proprietate a statului și a listei lucrărilor și serviciilor de interes public național propuse partenertiatului public-privat”;
  2. denumirea partenerului care va efectua importul;
  3. numărul și data facturii fiscale (invoice) în baza căreia se va efectua importul;
  4. valoarea și cantitatea mărfurilor importate;
  5. confirmarea eliberată de Agenția Proprietății Publice, precum că contractul de parteneriat public-privat este înregistrat în Registrul patrimoniului public, subregistrul nr.5, ținut de Agenția Proprietății Publice.

Dacă în urma controlului se depistează că mărfurile importate cu aplicarea scutirii de TVA fără drept de deducere nu au fost utilizate pentru realizarea contractelor de parteneriat public-privat de interes național, TVA se achită de partener pe principii generale, cu aplicarea sancțiunilor și penalităților conform legislației.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...