37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sancționarea încălcării legislației cu privire la tichetele de masă

Sancționarea încălcării legislației cu privire la tichetele de masă

30.08.20181.086 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comercializarea contra unei sume de bani sau transmiterea cu titlu gratuit de către persoanele fizice altor persoane a tichetelor de masa se va sancționa cu amendă de la 20 la 100 u.c. aplicată persoanei fizice.

În Monitorul Oficial din 24 august curent a fost publicată legea ce prevede sancțiuni pentru încălcarea legislației cu privire la tichetele de masă.

Astfel, Codul contravențional va fi completat cu un nou articol — 2721 ce va reglementa aceste sancțiuni.

Potrivit noului articol, acordarea de către angajator pentru salariat a unui număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile efectiv lucrate de acesta pe parcursul lunii precedente se va sancționa cu amendă de la 1 la 1,5 u.c. pentru fiecare tichet acordat în plus, aplicată persoanei fizice sau persoanei juridice de drept public sau privat, care angajează salariații în baza contractului individual de muncă.

Totodată, diminuarea de către angajator a salariilor calculate beneficiarilor de tichete de masă se va pedepsi cu amendă de la 100 la 500 u.c. aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 300 la 1000 u.c. aplicată persoanei juridice de drept public sau privat, pentru fiecare caz de diminuare la un salariat.
Nerespectarea de către operator a modului de întocmire și de prezentare către Serviciul Fiscal de Stat a raportului cu privire la tichetele de masă acordate angajatorilor se va sancționa cu amendă de la 50 la 150 u.c. aplicată persoanei juridice – operator, iar neasigurarea de către operator a posibilității salariaților de a verifica soldul valorii disponibile a tichetelor de masa, precum și perceperea taxei sau a comisionului de la salariați pentru aceasta va fi sancționată cu amendă de la 20 la 100 u.c. aplicată persoanei juridice – operator.

Comercializarea de către unitățile comerciale, contra tichetelor de masă a produselor din tutun, a băuturilor alcoolice, a vinului, a berii și a altor produse decât cele alimentare stabilite de lege, la fel se va pedepsi. În acest sens se va aplica o amendă de la 50 la 300 u.c. aplicată persoanei fizice sau juridice ce practică activitatea de întreprinzător.

Modificările mai prevăd că neemiterea sau neeliberarea bonului fiscal separat pentru produsele interzise spre comercializare contra tichetelor de masa, în cazul în care salariatul intenționează procurarea acestora concomitent cu procurarea produselor alimentare în baza tichetelor de masa, se va amenda cu o sumă de la 20 la 150 u.c. aplicată persoanei fizice sau juridice ce practică activitatea de întreprinzător.

Rambursarea de către unitatea comercială sau de alimentație publică a restului de bani la tichetul de masă pe suport de hârtie în cazul în care valoarea produselor alimentare solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului de masă, acordarea sau schimbarea contravalorii tichetelor de masă pe suport de hârtie contra unei sume de bani sau efectuarea operațiunilor de debitare a tichetelor de masă pe suport electronic în vederea eliberării contravalorii sub formă de bani, se va sancționa cu amendă de la 100 la 400 u.c.

Unitatea comercială este obligată să solicite, la eliberarea tichetelor de masa, a unui act de identitate al beneficiarului tichetului de masa. În caz că va accepta tichetele fără prezentarea acestui act, va fi sancționată cu amendă de la 50 la 300 u.c., aplicată persoanei fizice sau juridice ce practică activitatea de întreprinzător – unitate comercială.

Neaplicarea semnului distinctiv pe tichetul de masă pe suport de hârtie ce ar confirma faptul că acesta a fost utilizat sau neindicarea pe tichet a datei recepționării acestuia se va sancționa cu amendă de la 20 la 50 u.c.

În același timp, eliberarea de către unitatea comercială, pentru beneficiarii tichetelor de masă, a produselor alimentare la un preț ce depășește prețurile de vânzare afișate sau diminuarea valorii nominale a tichetului cu eventualele sume datorate de către operator se va amenda cu o sumă de la 20 la 50 u.c.

Refuzul unității comerciale care a încheiat contract cu operatorul de a accepta ca mijloc de achitare tichetele de masă se va sancționa cu amendă de la 20 la 150 u.c.

Comentarii

  1. Ana spune:

    Prea multe amenzi, complicatii miscari, evidenta ca aceste tichete de masa. La cit incearca sa face economie din impozite pe salariu, la atit genereaza alte chletuieli si munca la contabili si alti specialisti implicati in acest proces, plus aparitia unor riscuri de sanctionare!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...