37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sale! Vânzările cu preț redus vor fi reglementate în trimestrul IV al anului 2018

Sale! Vânzările cu preț redus vor fi reglementate în trimestrul IV al anului 2018

23.05.20181.045 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În Monitorul Oficial din 18 mai curent este publicat avizul Guvernului asupra inițiativei legislative ce prevede reglementarea procedurii de vânzare cu preț redus a mărfurilor și serviciilor.

Amintim că un grup de deputați au înregistrat în luna februarie în Parlament un proiect de lege, prin care se propune adoptarea unui Regulament cu privire la comercializarea produselor și prestarea serviciilor de către agenții economici cu reducere de preț.

Proiectul regulamentului prevede un șir de reguli de fixare și publicitate a prețurilor. Astfel, publicitatea urmează să includă: prețul de vânzare sau cota procentuală de reducere a prețului, data de debut a vânzării și durata acesteia, limita stocului disponibil în cazul vânzării cu preț redus a anumitor mărfuri până la epuizarea stocului, cota procentuală a reducerii sau prețul redus pentru fiecare categorie de mărfuri în parte – în cazul în care vânzarea la preț redus urmează a fi aplicată la mai multe categorii de mărfuri, iar cota procentuală de reducere a prețului este diferită.

Inițiativa prevede că, prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 45 de zile înainte de data aplicării prețului redus. Orice anunț de reducere de prețuri, indiferent de forma, modul de publicitate și motivația reducerii, trebuie să se adreseze ansamblului consumatorilor și să identifice în cifre sau cotă procentuală o reducere în raport cu prețurile de referință.

În nota proiectului se menționează faptul că unii comercianți majorează peste noapte prețurile de vânzare a unor produse, pentru a afișa în ziua reducerilor un preț anunțat în publicitate. În realitate, însă, prețurile rămân practic aceleași, iar consumatorul este dus în eroare.

Guvernul nu susține această inițiativă, deoarece are planificate activități în acest sens în trimestrul IV al anului 2018 și va lua în considerare mai multe aspecte, pe care proiectul dat nu le acoperă.

Proiectul ar trebui să conțină reglementări speciale pentru fiecare practică de comercializare cu preț redus a produselor, inclusiv în funcție de tipul și natura acestora — perisabil, alimentar sau nealimentar, se spune în aviz.

În Planul de acțiuni pentru anii 2017 - 2018 privind implementarea Strategiei de dezvoltare a comerțului interior în Republica Moldova pentru anii 2014 - 2020, în obiectivul 1 „Perfecționarea cadrului normativ și instituțional de reglementare a activităților din comerț prin prisma exigențelor europene” este prevăzută „Elaborarea amendamentelor la Legea cu privire la comerțul interior referitor la vânzările cu preț redus (lichidare, soldare, promoționale, tip outlet etc.)”, care urmează a fi realizată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii în trimestrul IV al anului 2018, comunică Guvernul.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...