
Salariații vor putea utiliza concediul paternal divizat în fracțiuni

În Parlament a fost înregistrat proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii, conform căruia concediul paternal va putea fi acordat integral sau divizat în până la 3 fracțiuni, pe parcursul primelor 12 luni de la nașterea copilului. O fracțiune de concediu va reprezenta cel puțin 5 zile calendaristice.
Amintim că, în prezent, cadrul legal național permite taților să beneficieze de 14 zile calendaristice de concediu paternal, utilizate în mod consecutiv. Respectiv, noile prevederi vor asigura taților dreptul de a utiliza concediul paternal fragmentat în părți, în decursul a 12 luni de la nașterea copilului.
Salariatul va putea beneficia de concediu paternal, în baza cererii acestuia depusă cu cel puțin 5 zile înainte de fiecare fracțiune de concediu, cu excepția dacă perioadele acestora au fost stabilite în prealabil cu angajatorul.
De asemenea, proiectul prevede că în cazul taților care au adoptat copii, concediul paternal se va acord în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 12 luni din ziua încuviințării adopției, cu condiția că acesta nu se suprapune cu perioada concediului plătit pe o perioadă de până la 90 de zile calendaristice ce începe din ziua încuviințării adopției sau emiterea dispoziției de plasament a copilului în Serviciul de tutelă/curatelă. La cerere va fi anexată o copie a hotărârii instanței de judecată privind încuviințarea adopției și a certificatului de naștere al copilului.
Totodată, modificările propuse permit și taților care sunt liber-profesioniști, să beneficieze de concediu paternal.
Documentul mai prevede introducerea unei serii de măsuri în vederea susținerea familiilor care sunt în proces de adopție a unui copil, au adoptat sau au plasat un copil în Serviciul de tutelă/curatelă în familia acestora. Astfel, salariatul care intenționează să adopte un copil, i se va acorda, la cerere, un concediu parțial plătit, cu durata de la 60 până la 90 de zile, pe durata perioadei de încredințare a copilului.
În același context, Codul muncii va prevedea că salariatul care a adoptat un copil sau l-a luat în plasament în Serviciul de tutelă/curatelă în familia sa, în baza unei cereri scrise, are dreptul la următoarele tipuri de concediu:
- un concediu plătit pe o perioadă de până la 90 de zile calendaristice ce începe din ziua încuviințării adopției sau emiterii dispoziției de plasament a copilului în Serviciul de tutelă/curatelă. Concediul poate fi folosit de ambii soți alternativ, în fracţiuni, conform disponibilității fiecăruia, cu condiția să nu se suprapună fracțiunile. Acest concediu se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, şi în stagiul de cotizare;
- un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu durata de cel puțin 6 luni calendaristice, în cazul în care, copilul avea vârsta mai mică de 3 ani la data încuviințării adopției sau emiterii Dispoziției de plasament a copilului în Serviciul de tutelă/curatelă;
- un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului, pe durata de până la 6 luni calendaristice, în cazul în care, copilul avea vîrsta mai mare de 3 ani la data încuviințării adopției sau emiterii Dispoziției de plasament a copilului în Serviciul de tutelă/curatelă.
Comentarii
Lasă un răspuns
Restabilirea parolei
