37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ziua lucrătoare ar putea fi considerată cea în care s-a muncit cel puțin 4 ore. Precizări la Legea cu privire la tichetele de masă

Ziua lucrătoare ar putea fi considerată cea în care s-a muncit cel puțin 4 ore. Precizări la Legea cu privire la tichetele de masă

19.02.2018988 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Salariații ar putea primi tichete de masă pentru zilele în care au lucrat cel puțin patru ore. Prevederea este inclusă într-o inițiativă legislativă, înregistrată recent la Parlament. Aceasta vine cu o serie de concretizări la Legea cu privire la tichetele de masă, adoptată de legiuitori în toamna anului trecut.

Autorii propun completarea noțiunii de unitate comercială/ de alimentație publică astfel încât, pe lângă persoanele juridice, să fie incluse și persoanele fizice ce practică activitate de întreprinzător. De asemenea, se dorește definirea termenului "loc de muncă de bază", adică acolo unde salariatul lucrează nu mai puțin de șase ore pe zi. În cazul în care salariatul lucrează pentru diferiți angajatori același număr de ore, atunci locul de muncă de bază se stabilește individual de către angajat.

O altă completare propusă vizează reglementarea procedurii de acordare a tichetelor de masă persoanelor ce desfășoară muncă în schimburi. Astfel, numărul total al tichetelor acordate va fi egal cu rezultatul obținut din următorul calcul: numărul total de ore lucrate pe parcursul lunii precedente împărțit la opt.

Totodată, se precizează că în numărul total de ore lucrate, nu se includ orele în care salariatul este trimis în deplasare de serviciu și primește diurnă.

Deputații menționează că valoarea nominală a tichetelor de masă acordate reprezintă un venit din care nu se calculează contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitul pe venit din salariu. În acest sens, proiectul înregistrat vine cu mai multe clarificări și asupra faptului că prevederile legii se aplică în limita valorii deductibile a tichetului de masă.

Toate asptectele tehnice ce țin de operarea cu tichetele de masă vor fi reglementate de un singur regulament, ce urmează să fie aprobat de către Guvern.

Legea cu cu privire la tichetele de masă prevede că angajatorii pot oferi salariațiilor tichete de masă cu valoarea cuprinsă între 35 și 45 de lei. Acestea vor putea fi utilizate pentru procurarea doar a produselor alimentare. Documentul a fost adoptat de către Parlament în septembrie 2017.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...