37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Volumul producţiei industriale în jumătatea anului 2011 fată de aceeaşi perioadă din anul trecut a marcat o creştere de 9,1%

Volumul producţiei industriale în jumătatea anului 2011 fată de aceeaşi perioadă din anul trecut a marcat o creştere de 9,1%

10.08.2011779 views Infomarket.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Volumul producţiei industriale în jumătatea anului 2011 fată de aceeaşi perioadă din anul trecut a marcat o creştere de 9,1%

 

După cum au relatat agenţiei InfoMarket surse din cadrul Biroul Naţional de Statistică, in special, in luna iunie curent în raport cu iunie anul trecut acest indice a marcat 111,6%.

Potrivit noii metodologii de calcul a indicelui producţiei industriale, Ministerul nu furnizează în rapoartele lunare şi trimestriale, indicatorii costului de producţie. Se menţionează că, creşterea volumului producţiei industriale, comparativ cu ianuarie-iunie 2010, a fost determinată de majorarea volumului de producţie în industria extractivă cu 20,6% şi în cea prelucrătoare – cu 11,3%.

Totodată, producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică în perioada de raport a fost în descreştere cu 3,3%. Potrivit statisticii oficiale, industria alimentară şi a băuturilor în ansamblu a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 2,2%. Totodată, fabricarea nutreţurilor gata pentru animale s-a majorat de 2,4 ori; prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor – cu 11,8%.

Producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne a crescut cu 5,8%; fabricarea produselor de morărit s-a majorat cu 4%; fabricarea produselor lactate – cu 3,9%, băuturi – cu 0,6%. Creşteri substanţiale s-au înregistrat in ianuarie - iunie curent la întreprinderile de fabricare a maşinilor şi echipamentelor – de circa 1,6 ori; producţia de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice – cu 48,6%; producţia de maşini şi aparate electrice – cu 27,5%; producţia altor produse din minerale nemetalifere ( sticla, ciment, gips) – cu 26,1%; fabricarea produselor de tutun – cu 19,9%; fabricarea produselor textile – cu 11,4%. Prelucrarea lemnului şi fabricarea articolelor din lemn s-a majorat cu 10,8%.

Creşterea în edituri, poligrafie şi reproducerea materialelor informative a constituit 8,7%; in fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 5,8%; producţia de piei, de articole din piele şi fabricarea încălţămintei – cu 5,1%; producţia de mobilier – cu 2,8%.

În acelaşi timp, in I jumătate a anului 2011, a avut loc reducerea volumului de producţie la: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale – cu 7,2%; producţia de articole din cauciuc şi din material plastic – cu 7,1%. Declinul in industria chimică a constituit 6,6%; in industria metalurgică – cu 5,1%. Fabricarea hîrtiei şi cartonului s-a diminuat cu 4,6%. Aprovizionarea cu aburi şi apă caldă s-a redus cu 4,4%; producţia şi distribuţia energiei electrice – cu 2,4% etc.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...