37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Vitalie Vrabie: mizăm în continuare pe dezvoltarea parteneriatului vamă-business

Vitalie Vrabie: mizăm în continuare pe dezvoltarea parteneriatului vamă-business

22.12.2017994 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

"Serviciul Vamal se află într-un permanent proces de promovare a unor noi posibilități de optimizare a procedurilor vamale, astfel încât să dezvoltăm un mediu antreprenorial atractiv, bazat pe principii de concurență loială. Iată de ce, mizăm, în continuare, pe consolidarea parteneriatului Vamă-Business pentru ca împreună să identificăm acele aspecte care necesită îmbunătățiri și care ar veni în susținerea investitorilor.", a declarat Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul întrevederii avute cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Italiene la Chișinău, E.S. Valeria Biagiotti, la care au participat și o serie de reprezentați ai mediului de afaceri italian, Directorul General al Camerei de Comerț Moldo-Italiene, Cristina Samson.

Discuțiile au fost focusate preponderant, pe mecanismele de facilitare a comerțului internațional, implementate de către Serviciul Vamal. Reprezentanții subdiviziunilor de profil le-au vorbit participanților la discuții despre beneficiile deținerii Certificatelor de Agent Economic Autorizat, Exportator Aprobat și PVD (vămuirea la domiciliu). În acest context, Vitalie Vrabie i-a îndemnat pe cei prezenți să aplice pentru obținerea autorizațiilor respective, deoarece acestea au fost implementate cu scopul de a le ușura activitatea comercială, prin accelerarea formalităților de vămuire.

Totodată, Vitalie Vrabie i-a asigurat pe cei prezenți de faptul că, Vama este implicată plenar în promovarea simplificărilor de procedură și crearea unor condiții optime de vămuire pentru agenții economici. La acest subiect, Șeful Vămii le-a comunicat celor prezenți despre demersurile întreprinse de către Serviciul Vamal pentru extinderea și modernizarea posturilor vamale, dar și dotarea acestora cu echipamente performante de control, astfel încât să fie asigurat un control expeditiv la traversarea frontierei. În același timp, Vitalie Vrabie le-a solicitat celor prezenți corectitudine la întocmirea documentelor permisive pentru a nu admite fraude care ar prejudicia bugetul de stat.

În replică, E.S. Valeria Biagiotti i-a mulțumit Directorului General pentru receptivitatea manifestată de fiecare dată în raport cu reprezentanții mediului de afaceri, exprimându-și convingerea că asemenea platforme de discuții își justifică de fiecare dată eficiența în soluționarea unor eventuale neclarități din activitatea agenților economici.

Disponibilitatea Serviciului Vamal de a susține mediul de afaceri în facilitarea operațiunilor comerciale desfășurate a fost confirmată și de către Directorul General al Camerei de Comerț Moldo-Italiene, Cristina Samson, care a menționat că Vama a răspuns de fiecare dată tuturor solicitărilor de consultații sau de soluționare a anumitor litigii semnalate de către antreprenorii reprezentați.

Datele statistice pentru primele 11 luni ale a.2017, situează Italia pe locul 6 în volumul importului de mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova, cu o pondere de 7,05% (242 544,58 mii USD) din totalul importurilor realizate. Totodată, Italia se clasează pe locul 3 după ponderea exporturilor realizate de către RM în această țară, unde au fost livrate  mărfuri în valoare de 114 564,92 mii USD, ceea ce constituie 6,94% din totalul mărfurilor exportate în aceeași perioadă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...