37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   (video) Cum poți verifica dacă ai un angajator onest sau nu

(video) Cum poți verifica dacă ai un angajator onest sau nu

20.02.20144.029 views Unimedia.info
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

(video) Cum poți verifica dacă ai un angajator onest sau nu


(video) Cum poți verifica dacă ai un <span style='position:relative;color: #3c5a98; text-decoration: underline;'     data-toggle-tooltip2    data-title='persoană juridică (unitate) sau persoană fizică care angajează salariaţi în bază de contract individual de muncă (Codul muncii)'>angajator</span> onest sau nu
poză simbol 
Foto: agora.md 

Expresii de genul „contabilitate dublă” şi „salarii în plic” sunt probabil cunoscute fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Potrivit unor date ale Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, aproximativ o treime din numărul total al angajaţilor din țara noastră au salariul minim pe economie.

Potrivit agora.md, o astfel de situaţie apare din cauza angajatorilor, care pentru a se eschiva de la plata impozitelor, obişnuiesc să indice în contractul de muncă un salariu minim, diferenţa fiindu-i achitată angajatului „în plic”, sau sub forma altor venituri.

„Avem o pondere foarte mare a fenomenului „salariu în plic”. Dacă noi o să combatem acest fenomen, vă asigur că Bugetul poate fi dublat”, a declarat, în cadrul unei emisiuni UNIMEDIA, șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru.

Pe moment, ne bucurăm că remunerația noastră este mai mare decât dacă întreg venitul ar fi declarat și impozitat de stat. 

Vizionați reportajul video pe site-ul Agora.md.

Dar nu ne gândim că ceea ce ne bucură acum s-ar putea, peste ani, să se întoarcă asupra noastră asemeni bumerangului. Ocuparea informală sau munca nedeclarată îi dezavantajează pe salariați. Angajatorul care achită salariul în plic, nu contribuie la veniturile bugetului de stat, iar salariatul nu este protejat din punct de vedere social. Potrivit legii, toți agenții economici sunt obligați, în fiecare trimestru să prezinte Casei Naționale de Asigurări Sociale declarațiile nominale (pentru fiecare angajat în parte – n.r.) a contribuțiilor sociale.

Ceea ce trebuie să știi este că nu toate tipurile de remunerări servesc ca bază pentru calcularea contribuțiilor sociale. Care sunt acestea și cum poți verifica dacă angajatorul tău își respectă obligațiile și dacă a transferat la buget toate contribuțiile de asigurări sociale, vezi în reportajul video realizat de portalul Agora.

Comentarii

  1. EU spune:

    Ma scuzati dupa noile schimbari eu as accepta varinata salariu”plic” ca oricum statul nu achita nimic nici indeminizatii de maternitate, nici cu polita nu poati face mare brinza….si multe alte….ASACA STATUL SINGUR IMPUNE OAMNEII SA RECURGA LA SA METODE…

  2. Victoria spune:

    Statul asa preseaza si angajatorul si angajatul cu impozite si diferite defalcari in diferite fonduri,ca ma indoiesc de vor „supravetui” in timpul apropiat si unii si altii…Unde sa mai vazut,ca dintr-un salariu sa se retina aproape 54 % lunar ????!!!!!!….Cum sa traesti cu suma ramasa???!!!!…..Si,unde se duc impozitele si defalcarile retinute,kear si „foarte mici”,cum zic cei de la FISC, F.S., F.P.,F.M. si altii???!!!!…Dupa mine,mai bine sa primesc salariul in „plic” AZI si sa traesc kit de kit decent,dekit sa n-am cu ce hrani copiii -AZI si sa naiba cu ce ma hrani ei in VIITOR !!!!!!….Asa e dorinta mea,dar educatia(cea „sovietica”,cinstita,)din pacate,e altfel….Noi Statul nu-l mintim,ne jupoaie el noua pielea si inca zic de „protejare din punct de vedere social”!!!…Ce fel de protejare???? Uitativa la bietii nostri pensionari,care seau meritat pensia lor cu munca grea si salarii „fara plic”….Rusine sa-i fie acestui stat,care nu are grija nici de batrini,nici de copii si nici de mamicele,care aduc pe lumea aceasta oameni noi….Da ei zic de protejare!!!….Kit nar jupuiea Statul de pe noi,tot o sa fie putin-cum o sa aiba ei masini lucsoase si castele enorme,cum se vor da copiii la invatatura dupa granita si se vor odihni la munti sau la mare????!!!!……Vai si amar de tarisoara noastra!!!……….

  3. Kat spune:

    m-am intilnit cu un om, care are stagiu de lucru 60 de ani si are pensie de 1840 lei. toata viata a lucrat legal. acum nu are bani sa achite comunale, altfel ramine flamind. eu sint de acord cu salariul alb, dar cu conditia pensiei corespunzatoare si demnizatiilor de maternitate.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...