Noul proiect comun cu UE va permite să consolidăm şi să dezvoltăm mediul de afaceri în Moldova, consideră vicepremierul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc.
Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, în cadrul ceremoniei de lansare a proiectului „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea AA/DCFTA în cadrul programelor de asistență finanțate de UE", el a spus că „implementarea prevederilor acordului a devenit un impuls necesar pentru dezvoltarea relațiilor comerciale ale Republicii Moldova, precum și pentru realizarea unui vast pachet de reforme interne".
El a menţionat că, „în pofida succeselor republicii în procesul de implementare a acordului, există o serie de probleme nerezolvate, în special, participarea insuficientă a comunităților civile și de afaceri în realizarea reformelor".
„Noul proiect este conceput pentru a umple „vidulinformaţional" între autoritățile centrale și mediul de afaceri. Sprijinul financiar al acestui proiect din partea UE va fi de 2 mil. de euro, bani care vor fi direcţionaţi spre creșterea transparenței mediului de afaceri, facilitarea accesului la informațiile necesare pentru reprezentanții întreprinderilor. Acest lucru va crește în mod semnificativ interesul potențialilor investitori străini faţă de Moldova, dar și va consolida cooperarea între antreprenorii autohtoni", a menționat vicepremierul.
Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, a declarat că „crearea unor condiţii confortabile pentru afaceri este necesară pentru dezvoltarea economică, dar acesta este un proces dificil și îndelungat".
„Din păcate, în Moldova există probleme cu accesul la informațiile necesare, în special pentru întreprinderile mici care nu dispun de resurse financiare pentru a realiza previziuni economice eficiente. Acest proiect face parte din sprijinul Moldovei din partea UE în implementarea prevederilor DCFTA. Businessul din Moldova are un mare potențial de dezvoltare, iar implementarea proiectului va contribui la consolidarea parteneriatului public-privat și va spori semnificativ calitatea produselor și serviciilor oferite în Moldova", a spus ea.
Comisarul a menționat că proiectul, prevăzut pentru o perioadă de doi ani, va fi implementat în domeniile-cheie ale economiei moldovenești: în agricultură și industria alimentară, producerea îmbrăcămintei și încălţămintei, precum și producerea pieselor auto, acordarea serviciilor de afaceri și în sectorul IT.