37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Veronica Vragaleva: „Proiectul politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru 2017 oferă prioritate persoanelor fizice”

Veronica Vragaleva: „Proiectul politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru 2017 oferă prioritate persoanelor fizice”

22.11.20161.260 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Prevederile politicii fiscale şi vamale pentru anul 2017 au fost discutate în cadrul unui club de presă organizat de Ministerul Finanţelor.

Scopul evenimentului a constat în clarificarea anumitor situaţii ce apar în raport cu documentul de politici fiscale şi vamale pentru anul 2017, dat fiind faptul că acest proiect de lege reprezintă un subiect destul de important şi complex.

Vice-ministrul Finanţelor, Veronica Vragaleva, precum şi şeful direcţiei generale politică și legislație fiscală și vamală, Dorel Noroc au prezentat cele mai importante aspecte din politica fiscală şi vamală pentru anul 2017 şi au dat răspuns tuturor întrebărilor şi provocărilor participanţilor clubului de presă.

Prin proiectul dat urmărim mai multe obiective globale, care sunt atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu. Printre aceste obiective sunt stabilirea unor reguli cât mai clare de impozitare, să avem o previzibilitate a politicilor fiscale şi vamale, un mediu investiţional atractiv, o redistribuire echitabilă a veniturilor şi, desigur, nu în ultimul rând, să asigurăm o finanţare eficientă a cheltuielilor publice, a afirmat Dorel Noroc.

În cadrul clubului de presă au fost evidenţiate principalele măsuri pe care Ministerul Finanţelor le-a propus în cadrul documentului politicii fiscale şi vamale, măsuri ce sunt destinate atât pentru cetăţeni, cât şi pentru agenţii economici.

În acest context, Veronica Vragaleva a declarat că proiectul politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru anul 2017 oferă prioritate persoanelor fizice.

Persoanele fizice au fost neglijate în proiectele de politici fiscale din ultimii ani, toţi îşi propuneau drept principal obiectiv orientarea spre business. Anul acesta mai multe măsuri sunt orientate către persoanele fizice, printre care măsurile ce ţin de taxele locale, a menţionat Vice-ministrul Finanţelor.

Astfel, proiectul pentru politica fiscală şi vamală pentru anul 2017 vine cu un şir de noutăţi, printre care Soluţia Fiscală Individuală Anticipată, care se aplică pe larg în ţările Uniunii Europene şi reprezintă un instrument suplimentar, pe lângă scrisorile recepţionate de Serviciul Fiscal de Stat şi Ministerul Finanţelor. Măsura dată are drept scop creşterea gradului de transparenţă în aplicarea legislaţiei fiscale şi îmbunătăţirea climatului investiţional în Republica Moldova.

SFIA este un act emis de autorităţile fiscale în vederea soluţionării unei cereri a persoanei fizice și persoanei juridice ce desfășoară activitate de întreprinzător referitoare la reglementarea unor situaţii fiscale specifice. Prin emiterea unei SFIA, organul fiscal va preciza modul în care urmează a fi aplicate prevederile legislaţiei fiscale pentru o anumită situaţie sau în cazul unor tranzacţii specifice.

O altă noutate a proiectului se referă la creşterile de capital şi anume, prevede acordarea scutirii de la impozitarea venitului obținut din înstrăinarea locuinței de bază.

Totodată, Dorel Noroc a explicat cum va funcţiona o nouă normă ce se referă la perioada fiscală, destinată pentru companiile cu capital investiţional străin, a cărei companii-mamă aplică o altă perioadă fiscală decât este în Republica Moldova. Agentul economic, în acest caz va prezinta o cerere la Serviciul Fiscal de Stat, prin care îşi poate stabili o altă perioadă fiscală decât anul calendaristic, în dependenţă de perioada care este pentru compania-mamă, a specificat reprezentantul ministerului.

De asemenea, una din noutăţile politicii fiscale şi vamale pentru 2017 se referă la impozitarea din sectorul tehnologiilor informaţionale (IT).

Cât priveşte sectorul IT, aici ne referim la ceva fără precedent, atât în Republica Moldova, cât şi în regiune. Noi ne propunem să aplicăm un singur impozit în acest caz. Antreprenorii din domeniul IT vor achita doar 7% din venitul din vânzări, iar de alte impozite, precum impozit din salariu, impozit pentru asigurări sociale sau medicale, taxe locale, va fi scutit, a afirmat Vice-ministrul Finanţelor.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au trecut încă o dată în revistă modificările ce ţin de impozitul pe venit la persoanele fizice, modificările intervenite la capitolul accizelor, în special anularea accizelor pentru articolele de bijuterie sau de giuvaiergerie şi părţi ale acestora ş.a.

Proiectul de lege privind politica fiscală şi vamală pentru 2017 a fost aprobat de către Executiv la 16 noiembrie curent şi urmează a fi prezentat plenului Parlamentului.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...