37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Verificarea corectitudinii denumirii se va face din contul agenților economici

Verificarea corectitudinii denumirii se va face din contul agenților economici

04.05.20171.291 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul va da aviz pozitiv proiectului Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Documentul prevede ca taxa pentru verificarea corectitudinii lingvistice a denumirii persoanelor juridice să fie achitată de către agentul economic. Deocamdată, nu se știe cât va costa acest serviciu.

În proiectul de aviz, care va fi examinat astăzi de Guvern, se menționează că până la înregistrarea persoanei juridice, instituția înregistrării de stat verifică denumirea acesteia sub aspectul disponibilității și al distinctivității. La fel, în colaborare cu Centrul Național de Terminologie, autoritatea publică competentă în domeniu lingvistic, verifică corectitudinea denumirii. Serviciul de verificare și aprobare a denumirii persoanelor juridice este inclus în Nomenclatorul lucrărilor efectuate și serviciilor prestate, contra plată, de către organizațiile subordonate Academiei de Științe a Moldovei.

Potrivit proiectului de lege, anterior, serviciul figura în Nomenclatorul actelor permisive. După modificarea recentă a legii, Certificatul de aprobare a denumirii a fost retras, fiind considerat "act emis", nu "act permisiv". Totodată, nu a fost stabilit în ce mod și în ce condiții Centrul de terminologie va verifica în continuare denumirile persoanelor juridice.

Astfel, autorul propune ca taxa să fie achitată de către persoana care solicită verificarea denumirii, așa cum era până la modificarea legii. Potrivit Centrului Național de Terminologie, anterior, acest serviciu a costat 40 de lei. Conform legii, persoana juridică îşi desfăşoară activitatea sub o denumire proprie, care se înregistrează la organul înregistrării de stat. Filialele şi reprezentanţele persoanei juridice îşi desfăşoară activitatea sub denumirea persoanei juridice care le-a constituit și care deţine dreptul exclusiv asupra denumirii înregistrate.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...