37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Verde pentru plăţile în numerar de până la 100 mii de lei?

Verde pentru plăţile în numerar de până la 100 mii de lei?

27.05.20101.151 views ECOnomist
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Verde pentru plăţile în numerar de până la 100 mii de lei ?

 

Sursa: Corneliu RADU

Agenţii economici ar putea să obţină dreptul de a efectua lunar plăţi în numerar în sumă de până la 100 mii de lei, în cazul în care proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi elaborat de fracţiunea PLDM va fi susţinută de Parlament.

 

Astfel se va reveni la plafonul anulat în mai 2008, când a fost stabilită o limită a plăţilor în numerar de 1000 de  lei pentru fiecare tranzacţie. Deşi nu exista o limită lunară şi, ca urmare, agentul economic putea să plătească în numerar ori de câte ori avea nevoie, cheltuielile înalte suportate (comision la extragerile de numerar, factură pentru orice tranzacţie, alte documente bancare) le tăia orice poftă de cash. În plus,  acesta risca o sancţiune de până la 10% din suma plătită în cazul în care încălca legea. 

Ridicarea plafonului decontărilor în numerar până la 100 mii de lei luna „va avea o influenţă pozitivă asupra liberalizării pieţei monetare, de asemenea va duce la majorarea circuitului masei monetare şi dezvoltarea activităţii agenţilor economici”, este de părere Veaceslav Ioniţă, şeful comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe. 

 

Până la 22 mai 2008, când Parlamentul a operat modificări la Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi, agenţii economici aveau dreptul să efectueze lunar decontări în numerar de 100 de mii de lei. Legislativul a limitat plăţile în numerar la 1000 de  lei pentru fiecare tranzacţie, precum şi 10 000 lei lunar pentru impozitele şi taxele administrate de Serviciul Vamal, în baza obligaţiilor lor financiare.

 

Deputaţii PLDM au propus ca în cazul în care agenţii economici fac greşeli tehnice, aceştia să nu fie sancţionaţi dacă statul nu a fost prejudiciat.

 

„Nu este exclus că va examinată anularea în genere a limitei plăţilor în numerar efectuate de agenţii economici”, a declarat pentru ECONOMIST Veaceslav Ioniţă.

 

Comentarii

  1. ELENA spune:

    greşeli tehnice CE SE PRESUPUNE PRIN GRESEALA TEHNICA SAU CE SE POATE SUBINTELEGE?

  2. Artur spune:

    Eu cred ca se are in vedere de greseli in declaratiile fiscale. Si anume aplicarea practica a art.260 (2.1) din CF.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...