37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Veniturile brokerilor de asigurare din Moldova au crescut cu 25%. Vezi aici topul brokerilor pentru T3/2016!

Veniturile brokerilor de asigurare din Moldova au crescut cu 25%. Vezi aici topul brokerilor pentru T3/2016!

17.11.2016856 views xprimm.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

In primele noua luni ale anului 2016, primele intermediate de brokerii de asigurare moldoveni au atins valoarea de 320,15 milioane lei, in crestere cu 13% fata de primele 9 luni din 2015. Astfel, ponderea brokerilor in totalul subscrierilor pietei a ajuns la 31,55%, arata datele publicate de autoritatea de supraveghere (CNPF).

"Clientii inteleg ca este mai util sa lucreze printr-un broker de asigurare, nu este vorba doar de vanzare ci si despre obtinerea despagubirii echitabile si rapide in cazul unei daune. Este evident ca asiguratorul doreste mai mult sa vanda decat sa despagubeasca", explica Veaceslav CERNICA, Director Executiv, ERVAX Broker. Astfel, "suntem consilier juridic gratuit pentru client, cunoastem piata si preturile, nu avem program fix/concediu si avem un interes mai mare ca despagubirea sa fie achitata rapid si corect", completeaza acesta. Mai mult, "in ultimii 3-4 ani au aparut mai multe companii straine, care apeleaza exclusiv la serviciile brokerilor locali de asigurare-corespondenti ai brokerilor straini".

In perioada mentionata, numarul de contracte intermediate de companiile de brokeraj s-a majorat cu 3%, la 307,24 iar veniturile brokerilor au ajuns la108,04 milioane lei, cu 25% mai mult fata de perioada similara a anului precedent.

Pe segmente de asigurare, un procent de 95,79% din vanzarile brokerilor au fost pe segmentul de asigurari generale, restul de 4,2% au revenit asigurarilor de viata.

Mai mult, ponderi semnificative in totalul primelor intermediate pentru asigurari generale o detin asigurarile auto (44,3%), sanatate (7,95%) si cele de tip property (6,88%).

Dupa volumul de prime intermediate liderul pietei ramane PRODEVIZ, cu o cota de piata de 7,19%, urmat de EXCLUSIV-ASIG (4,76%), ERVAX GRUP (4,7%), REGALASIG - 4,69% si AECM ASIGURARI - 3,95% Insumat, acestia au generat circa 25,30% din totalul subscrierilor pietei.

"Pentru asiguratori este mai eficient sa vanda prin brokeri, avand in vedere ca nu suporta costuri fixe, precum spatii de inchiriat, salarii, intretinere transport, impozite si taxe", opiniaza oficialul citat, afirmand ca ponderea borkerilor in piata va continua sa creasca. Pe de alta parte, "un singur client deservit prost il poate determina pe broker sa se mute la alt asigurator, pe cand agentii asiguratorului pot continua sa vanda produse de asigurare de siguranta indoielnica", completeaza Veaceslav CERNICA.

Cat de protejat este clientul in cazul insolvabilitatii brokerului?

"Interesele clientilor sunt protejate prin lege, care prevede obligativitatea companiilor de brokeraj de a incheia o asigurare de raspundere profesionala cu o limita de 15 milioane lei", puncteaza Veaceslav CERNICA.

Este important faptul ca "banii platiti de catre asigurati brokerilor se considera a fi achitati asiguratorilor (cu conditia existentei actelor doveditoare), iar despagubirile platite de catre asiguratori clientilor prin brokeri se considera achitate, in conditiile in care banii efectiv au ajuns la client", subliniaza Veaceslav CERNICA.

De ce scade numarul brokerilor in Moldova?

Conform datelor CNPF, doar in ultimul an au parasit piata 10 brokeri de asigurare. Astfel, la 30 septembrie 2016 pe piata de profil activau 69 companii de brokeraj. Ponderea detinuta de primii 20 de brokeri a ajuns pana la circa 70% din totalul primelor intermediate in T3/2016.

In opinia lui Veaceslav CERNICA una din problemele brokerilor "este ca unii brokeri consuma mai mult decat produc". Cu toate acestea, in perioada analizata, 6 companii de brokeraj au fost nou infiintate. "Aparitia noilor jucatori este fireasca intr-un domeniu relativ nou, care nu necesita mari investitii materiale initiale. Totusi, fara o disciplina financiara si cunoastere temeinica a meseriei, lansarea noilor afaceri poate duce la rezultate economice mai putin placute".

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...