37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Vești proaste pentru angajatorii care plătesc „salarii în PLIC”. De anul viitor, vor avea PROBLEME SERIOASE

Vești proaste pentru angajatorii care plătesc „salarii în PLIC”. De anul viitor, vor avea PROBLEME SERIOASE

19.10.20151.740 views Ziarul Național.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Începând cu anul viitor, autorităţile îşi propun să implimenteze un sistem electronic de evidenţă a muncii salariaţilor.

Prin implimentarea acestui sistem, responsabili de la Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familie (MMPSF) îşi propun să excludă munca neformală şi salariile în plic.

„În baza recomandărilor experților economici, ne-am propus să identificăm o alternativă eficientă vechilor cărți de muncă, fiind un sistem modern de evidență a muncii", a subliniat Jörg Radeke, manager de proiect, Echipa Economică Germană.

În acest context, viceministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Iurie Crăciuneac a menţionat că elaborarea concepției este abia un prim pas în realizarea obiectivului pe care şi l-au propus.

„Avem experiența colegilor din România și din alte state, avem sistem electronic la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), care are tangențe cu aceste aspecte, avem și sistemul electronic la Inspectoratul de Stat al Muncii. Urmează să identificăm cea mai eficientă soluție pentru a implementa sistemul în practică ", a declarat Iurie Crăciuneac.

Proiectul presupune ca toate informaţiile din carnetul de muncă să fie transferate într-o bază de date electronică.

„Conceptul carnetului de muncă, în formula care este astăzi, reprezintă un procedeu costisitor, ineficient și învechit. Salutăm inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale de a moderniza sistemul de evidență a muncii, evident că suntem mereu susținătorii reformelor în beneficiul mediului de business și al cetățenilor", a evidențiat Mila Mălairău, director executiv AmCham Moldova.

La rândul lor, sidicatele au susţinut această iniţiativă. „O evidență totală va da posibilitatea să fie legiferați toți angajații, demascându-se astfel și întreprinderile care activează neformal și plătesc salarii „în plic". Aici sunt momente ce țin de evidența persoanelor pensionate, care se află în concediul de maternitate sau de boală. „Potrivit prognozele optimiste ale experților, implementarea acestui sistem ar putea fi realizată pe parcursul unui an, timp în care vom aduce la cunoștința angajaților că actualul carnet de muncă este depășit, această modernizare fiind necesară pentru a fi în rând cu țările europene", a explicat vicepreședintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Petru Chiriac.

În România, primele discuții privind scoaterea din uz a carnetelor de muncă s-au început încă în anul 2004, însă abia la 1 ianuarie 2011 acestea au fost eliminate definitiv.

Pe moment, la sistemul electronic de evidență a salariaților au acces inspecțiile teritoriale de muncă și angajatorii.

Potrivit datelor statistice, în R. Moldova sunt peste un milion de persoane angajate în câmpul muncii.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    Ar fi bine cit mai repede sa renuntam la carnetele de munca, numai sa nu se primeasca ca o sa avem si mai mult de lucru

  2. Eliza spune:

    Ei fac reforme si incaseaza banii, dar contabilii trebuie sa lucreze pentru ei. Si nu am inteles ce legatura are carnetul de munca cu salariul in plic, sau in general cu salariul. In carnetul de munca nu este indicat salariul. Au mai gasit o metoda de spalare a banilor.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...