37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Vanzarile asiguratorilor moldoveni au stagnat in primul trimestru. Schimbari in ierahia companiilor – vezi noul top 10 companii de asigurare!

Vanzarile asiguratorilor moldoveni au stagnat in primul trimestru. Schimbari in ierahia companiilor – vezi noul top 10 companii de asigurare!

27.05.2015641 views xprimm.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

In primele trei luni ale anului curent, cele 15 companii active pe piata de asigurari din Republica Moldova au raportat un volum total de prime brute subscrise de circa 253.66 milioane lei (12,48 milioane euro), scadere de jumatate de procent comparativ cu cifrele raportate pentru ianuarie-martie 2014, arata datele financiare centralizate de Comisia Nationala a Pietei Financiare - CNPF. In ceea ce priveste ierarhia companiilor de asigurare realizata dupa criteriul subscrierilor - MOLDASIG a ramas liderul pietei (17% cota de piata). Demn de remarcat este clasarea pe pozitia a patra a ASITO (companie a carei cota de piata s-a diminuat cu circa 8 puncte procentuale) in urma scaderii volumului de subscrieri cu circa 39%. Pozitiile 2 si 3 au fost ocupate de doua companii cu actionariat austriac - GRAWE CARAT Asigurari si DONARIS VIG.

Puteti vizualiza datele statistice pe clase de asigurare ale pietei de asigurari din Moldova in primul trimestru AICI.

Circa 92% din totalul afacerilor asiguratorilor au fost raportate pe segmentul de asigurari generale, restul de 8% fiind aferente politelor life. Totodata, potrivit autoritatii de supraveghere a pietei de la Chisinau, ca si in perioadele anterioare de raportare, portofoliul pietei, circa 68%, a fost dominat in continuare de asigurarile de tip auto: Carte Verde - 23,5%, RCA - 22,4%, respectiv CASCO - 20,2%.

Alte tipuri de polite de asigurari generale cu pondere semnificativa in structura pietei au fost cele de tip asigurari de raspundere civila avia - 5,4%, property (incendiu, calamitati naturale si alte asigurari de bunuri, insumate) care au generat circa 5,8% din totalul pietei, politele de sanatate (cu valabilitate in interiorul si in exteriorul Moldovei, insumate) - 4,1%.

In ceea ce priveste valoarea indemnizatiilor brute platite de companiile de asigurare, aceasta s-a micsorat cu 31,4% pana la 79,36 milioane lei (3,90 milioane euro).

MOLDASIG ramane liderul pietei, avand o cota de piata de 16.96%, urmata de GRAWE CARAT Asigurari (15.42%), DONARIS-GROUP VIG (13,86%), ASITO (11,71%) si TRANSELIT (7,85%). Gradul de concentrare al subscrierilor pentru Top 5 a totalizat 65,79% la finalul lunii martie a.c.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...