37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Vama a încasat plăți suplimentare de circa 60 mii lei, urmare a prevenirii declarării neautentice a mărfurilor

Vama a încasat plăți suplimentare de circa 60 mii lei, urmare a prevenirii declarării neautentice a mărfurilor

06.05.2016731 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În vederea fortificării capacităților de prevenire și combatere a fraudelor vamale, precum și a facilitării comerțului și transportului internațional, Serviciul Vamal a elaborat o serie de măsuri de modernizare a Sistemului de administrare a riscurilor, printre care se numără și implementarea criteriilor de selectivitate.

Astfel, acţionînd în baza acestor criterii, inspectorii din cadrul postului vamal intern Chișinău 3 (Industrială) au efectuat controlul declarațiilor vamale depuse de un agent economic autohton, privind importul anvelopelor pentru autoturisme. Marfa transportată în patru containere era adusă din China, acesta fiind un indicator ce semnalează riscul stabilirii eronate a valorii și declarării neautentice a bunurilor.

În aceste condiții, inspectorii responsabili de analiza de risc din cadrul Biroului Vamal Chișinău au dispus repartizarea declarațiilor vamale pe culoarul roșu, ceea ce presupune un control documentar și fizic obligatoriu și amănunțit.

Ca rezultat al verificării, în trei dintre cele patru containere, au foste depistate anvelope pentru autocamioane, și nu pentru autoturisme, așa cum agentul economic a declarat în acte. Urmare a depistării tentativei de fraudă, angajații vamali au schimbat codul tarifar pentru 1048 anvelope și au încasat suplimentar drepturi de import în valoare de peste 60 mii de lei.

Pentru ilegalitățile comise, operatorul economic este cercetat sub aspect contravențional, urmând să achite și o amendă. Toate circumstanțele urmează să fie stabilite.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...