37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Valentina Buliga a propus modificarea Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă și alte prestații de asigurări sociale prin revenirea la situația existentă de pînă la adoptarea Legii nr. 332 din 23 decembrie 2013

Valentina Buliga a propus modificarea Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă și alte prestații de asigurări sociale prin revenirea la situația existentă de pînă la adoptarea Legii nr. 332 din 23 decembrie 2013

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false RU X-NONE X-NONE

Valentina Buliga a propus modificarea Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă și alte prestații de asigurări sociale prin revenirea la situația existentă de pînă la adoptarea Legii nr. 332 din 23 decembrie 2013

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga a solicitat Guvernului susținerea modificărilor la Legea  privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă și alte prestații de asigurări sociale .

Oficialul a solicitat introducerea proiectului de modificare pe ordinea de zi a Executivului, anunţând că decizia a venit în urma discuţiei cu un grup de femei însărcinate şi mame cu copii. "Am elaborat un proiect de modificare a Legii 289 care a şi fost distribuit colegilor. Graba cu care este propus acest proiect se datorează  faptului că legea urmează să intre în vigoare la 1 aprilie", a declarat Valentina Buliga. 

Prim-ministrul, Iurie Leancă, a insistat ca astăzi să demareze discuţiile pe marginea proiectului de modificare a legii cu pricina, pentru a avea posibilitatea să fie îndepărtate toate lacunele.
"Trebuie să iniţiem de urgenţă o discuţie, deoarece este necesar să îmbunătăţim dar să nu înrăutăţim situaţia. Dacă va fi necesar ne întrunim într-o şedinţă de Guvern chiar vineri sau sâmbătă", a spus premierul Iurie Leancă.

Conform proiectului, se propune substituirea lunilor care nu au fost lucrate complet în perioada celor 12 luni calendaristice din motiv de concediu medical, maternitate cu  minimul garantat al salariului sau la cererea asiguratului, lunile care nu au fost lucrate complet se propun a fi substituite cu o perioadă similară anterioară în care a fost realizat venitul asigurat, cu condiția că aceasta va conduce la majorarea cuantumului indemnizației.

 O altă modificare propusă va viza situația persoanelor asigurate care în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii survenirii riscului asigurat s-au aflat în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani. În acest caz, cuantumul indemnizațiilor de maternitate și pentru creșterea următorilor copii se stabilește reieșind din baza de calcul din care s-au stabilit indemnizațiile respective pentru copilul precedent.

Totodată, în proiectul de lege se propune revenirea la situația existentă de pînă la adoptarea Legii nr. 332 din 23 decembrie 2013 în cazul persoanelor care în perioada concediului de îngrijire a copilului şi-au reluat munca în condiţiile timpului de muncă parţial. În acest caz, aceste persoane vor beneficia de salariu pentru timpul efectiv lucrat și de indemnizație stabilită în mărime de 30% din baza de calcul pînă cînd copilul va împlini vîrsta de 3 ani.

Comentarii

 1. Victoria spune:

  E necesar sa fie ceva schimbari, am mame cunoscute care planuiau in timpul concediului de ingrijire a copilului sa mai faca al 2-lea copil, dar auzind schimbarile in lege s-au pus pe gind…
  Multe insarcinate au perioade cind au riscul de pierdere a sarcinii, deci au nevoie de concediu medical in perioada sarcinii… nu e logic sa i se calculeze indemnizatia din media pe ultimile 12 luni din care s-a calculat contributiile…

 2. Victoria spune:

  D-a Buliga,pentru ce inaintatii Leji penru aprobare, care,apoi necesita modificari???!!!…Si,modificarile,putin cu ce difera de orijinal???!!!… As traje atentia d-ui Leanca la lucrul subalternilor sai…..Asa discriminare a femeilor,copiilor si batrinilor,n-am vazut-o din tot timpul,kit lucrez(deja mai mult de 30 ani) contabil…In anii 80-90 primeam indemnizatia pentru cresterea copilului pina la virsta de 3 ani,-37 ruble si imi ajunjea sa imbrac,sa hranesc si sa mentin sanatatea lui(medicamentele sa repartizau pina la virsta de 1 an0gratis,dar pina la 3 ani-cu reducere de 20%),buletinul pentru ingrijirea copilului se achita pina la virsta copilului de 14 ani(kind copilul e copil!!!!),buletinele se achitau in marime de 100%,in dependenta de stajiu,pensionarul primea pensia minimala de 60-80 ruble si nu murea de foame!!!….dar,acum???!!!!…Democratie si faradeleje!!!!….

 3. Adrian spune:

  vedeti articolul dnei Mursa pe tema data la Articole http://contabilsef.md/libview.php?l=ro&idc=53&id=9222&parent=0

 4. Я spune:

  Г-ДА ЧИНОВНИКИ ВЫ ЗВЕРИ.

 5. Ursu Liudmila spune:

  mamelor care revin la serviciu in timpul concediului de maternitate, trebuie de pus ,, monumente,, pentru ca reusesc sa combine lucrul cu cresterea pruncului, in general statul nu pierde nimic, statul plateste indemnizatii pe copil,iar din salariului mamicai se achita contributii la buget.

 6. grisha spune:

  cereri fara sens! adica acum mamele in loc sa-si vada de copii trebuie sa citeasca legi ca sa stie ce fel de cereri cui si unde sa depuna. genial!

 7. . spune:

  N-are astimpar femeia asta. /legea era in regula inainte de modificari, cu o singura exceptie in legatura cu nasterea altor copii in timpul aflarii in concediul de ingrijire copii precedenti. Si acum nu se pot hotari intre salariul minim sau cel de functii pina la prima nastere. Eu consider corect sa se ofere posibilitatea de alegere, si pu argument propun exemplu: 1 copil indemnizatia stabilit xx lei, 2 copil iarasi xx lei, 3 copil iarasi … in timp sa zicem peste 8 ani salariul minim depaseste cel de functie initial calculat!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...