37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Utilizarea ajutorului social va fi verificată

Utilizarea ajutorului social va fi verificată

03.08.20171.050 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Beneficiarul prestației sociale se va oblige să utilizeze ajutorul social în folosul familiei, în mod primordial pentru satisfacerea necesităților privind alimentația, vestimentația, locuința, igiena, îngrijirea medicală, educația și școlarizarea obligatorie a copiilor.

Un proiect ce are drept scop, asumarea obligațiunii de utilizare a ajutorului social în folosul familiei, a fost propus spre consultare de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Potrivit proiectului, obligația menționată va fi asumată de beneficiar în cererea de acordare a ajutorului social. În acest sens, Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social se propune a fi completat cu un punct nou ce se referă la Acordul de cooperare între beneficiar și direcția asistență socială și protecție a familiei.

Astfel, la înmânarea deciziei de acordare a dreptului la ajutor social, beneficiarul va fi obligat să semneze acordul de cooperare cu direcția, prin care își va da acordul privind verificarea informației furnizate, colectarea și verificarea altor date relevante pentru examinarea dreptului la prestație, obligațiunea de a restitui sumele primite nelegitim, în cazul declarației false sau incomplete.
Beneficiarii vor fi verificați de comisii, formate din reprezentanți ai direcției asistență socială, delegați ai autorității publice locale și ai societății civile. Aceștia vor controla, selectiv, la reședința solicitantului autenticitatea informației prezentate în cerere și corectitudinea utilizării prestației, întocmind și un raport de utilizare al ajutorului social.

În cazul în care se va sesiza neîndeplinirea obligațiilor asumare de beneficiar, șeful direcției asistență socială, în termen de 5 zile lucrătoare de la data întocmirii raportului de utilizare al ajutorului social, va anunța în scris beneficiarul despre încetarea dreptului la ajutor social.

Autorii mai propun ca drept temei pentru refuzul acordării dreptului de ajutor social să fie și situațiile în care familia a refuzat semnarea acordului de cooperare sau dacă a semnat dar nu îndeplinește repetat obligațiile asumate.

Totodată, se mai propune și simplificarea modalității de solicitare a prestațiilor sociale, fiind posibilă înregistrarea prin telefon sau prin pre-completarea cererii de către reprezentantul direcției asistență socială și protecție a familiei în baza declarațiilor verbale a solicitantului.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...