37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Uniunea Europeană a lansat proiectul Twinning pentru consolidarea controlului managerial și auditului intern public

Uniunea Europeană a lansat proiectul Twinning pentru consolidarea controlului managerial și auditului intern public

30.11.20171.193 views Ministerul Finanțelor al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Uniunea Europeană oferă 1,2 milioane de euro pentru îmbunătățirea controlului managerial și auditul intern în instituțiile publice din țara noastră. Asistența este acordată în cadrul proiectului Twinning "Suport pentru dezvoltarea unui mediu de control intern și audit eficient în sectorul public din Republica Moldova", lansat la Chișinău.

Proiectul Twinning își propune să sprijine Ministerul Finanțelor în procesul de consolidare a sistemului de gestiune și control financiar. Se preconizează, ca prin intermediul instruirilor, să fie întărite și capacitățile auditorilor din cadrul autorităților publice centrale și locale în conformitate cu cele mai bune practici ale UE. În final, se așteaptă o îmbunătățire esențială a managementului finanțelor publice.

"Este un proiect important pentru noi, ca promotori ai utilizării eficiente a banilor publici. Ne propunem, inclusiv prin intermediul acestui program, să mobilizăm managerii din instituțiile publice pentru a atinge rezultate cât mai bune și pentru o responsabilizare a acestora conform principiilor de bună guvernare", a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul conferinței de lansare.

"Nu este o surpriză că noi colaborăm pe domeniul controlului financiar al auditului intern, acest lucru este indicat și în Acordul de Asociere. Proiectul ne oferă oportunitatea de a realiza acest angajament politic. Vom continua să lucrăm la nivelul cel mai înalt în ceea ce ține de controlul bugetar, deoarece proprietarul final al bugetului este cetățeanul de rând", a precizat șeful adjunct al Secției de operațiuni din cadrul Delegației UE, Marco Gemmer.

"Va fi oferită și asistență pentru armonizarea legislației naționale cu standardele UE și cele internaționale în domeniul respectiv. Țara beneficiară trebuie să demonstreze un angajament ferm și să preia toată experiența într-un mod sustenabil. Acest Twinning este un angajament partajat", a punctat ambasadoarea Germaniei, Julia Monar.

Proiectul Twinning este structurat pe patru componente:

  • Consolidarea sistemului general de management financiar și control;
  • Consolidarea capacității administrației centrale și a organizațiilor bugetare individuale de a răspunde recomandărilor auditului intern și extern;
  • Consolidarea sistemului și a capacităților de audit intern în autoritățile publice centrale și locale;
  • Reforma Inspecției Financiare și Instituirea unui mecanism solid de instruire a specialiștilor din domeniul finanțelor publice.

În cadrul proiectului, experții europeni vor contribui la consolidarea cadrelor legal, instituțional și profesional aferente managementului financiar și controlului managerial, cât și a auditului intern. De asemenea, în scopul promovării unui grad avansat de răspundere managerială în utilizarea fondurilor publice, vor fi organizate instruiri, ateliere de lucru, ședințe în domeniul managementului finanțelor publice, inclusiv în audit intern și management financiar și control, precum și vizite de studiu pentru reprezentanții autorităților centrale și locale din țară.

Proiectul Twinning „Suport pentru dezvoltarea unui mediu de control intern și audit eficient în sectorul public din Republica Moldova" va avea o durată de implementare de 2 ani și va dura până în septembrie 2019. Partenerii de proiect sunt Biroul Federal German de Administrație și Ministerul Finanțelor Publice din România, principalul beneficiar al proiectului fiind Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova. Dezvoltarea unui mediu eficient de control intern și de audit în sectorul public este stipulat în Acordul de Asociere RM-UE.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...