37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Una dintre cele mai mici tari din UE creeaza probleme zonei euro. Cipru, noua Grecie a Europei

Una dintre cele mai mici tari din UE creeaza probleme zonei euro. Cipru, noua Grecie a Europei

21.01.2013784 views InProfunzime.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Una dintre cele mai mici tari din UE creeaza probleme zonei euro. Cipru, noua Grecie a Europei

Cipru pare o tara mica, de care investitorii nu trebuie sa fie foarte ingrijorati, insa statul din Mediterana este suficient de mare pentru a crea probleme zonei euro, dupa ce a cerut un program de ajutor financiar de la FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana.

Nu ar fi pentru prima data cand o economie de dimensiuni relativ reduse ameninta sa declanseze un efect de domino, potrivit bancii elvetiene UBS, citate de CNBC, scrie Mediafax.

 "Cazul cipriot are toate ingredientele sa ridice din nou semne de intrebare privind consistenta proiectului euro, comparabile - chiar daca mai putin periculoase - cu cele ale isteriei din ultimii ani privind iesirea Greciei din zona euro", a afirmat economistul Martin Lueck, de la UBS.

Cipru are nevoie disperata de 17,5 miliarde de euro, pentru recapitalizarea bancilor si plata facturilor de catre stat, dupa ce tara a fost lovita puternic de expunerea la economia elena.

 Intre timp, Cipru a devenit dependent intr-o masura ridicata de fonduri din Rusia, dupa ce in decembrie 2011 a primit un imprumut de 2,5 miliarde de euro de la guvernul de la Moscova. Cipru a fost acuzat, in contextul legaturilor stranse cu Rusia si a depozitelor insemnate ale cetatenilor rusi in bancile cipriote, ca ar permite spalarea de bani de catre oligarhi rusi.

 Un ajutor european pentru Cipru nu pare ca va veni usor, scrie CNBC, intrucat au fost ridicate deja semne de intrebare referitor la spalarea de bani si statutul de paradis fiscal al insulei. Cipru a negat orice acuzatii si nu pare dispus sa accepte conditiile atasate unui pachet de ajutor extern.

 Impunerea de conditii prea dure Ciprului risca sa impinga tara si mai mult sub influenta Rusiei, potrivit analistului UBS. Cipru a pierdut accesul la finantarea de pe piata internationala in aprilie 2011.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...