37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Una dintre cele mai mari cote achitate pentru asistenţa medicală primară este în Republica Moldova

Una dintre cele mai mari cote achitate pentru asistenţa medicală primară este în Republica Moldova

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Una dintre cele mai mari cote achitate pentru asistenţa medicală primară este în Republica Moldova

Circa 30% din cheltuielile fondului de bază al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) sunt redirecţionate pentru asistenţa medicală primară (AMP). Această cotă este una dintre cele mai mari dintre ţările care dezvoltă sisteme similare de finanţare în sănătate, a afirmat Mircea Buga, directorul al CNAM în sesiunea de deschidere a Dialogului de politici privind plăţile pentru performanţă în asistenţa medicală primară.

 Creşterea ponderii din cheltuielile fondurilor AOAM pentru AMP este realizată deliberat de către Ministerul sănătăţi şi este susţinută de către CNAM în scopul sporirii calităţi serviciilor prin aplicarea metodei de plată în baza indicatorilor de performanţă. Practica bonificaţiei în AMP este agreată de către OMS şi pe larg aplicată în ţările membre ale acesteia, susţin experţii internaţionali, participanţi în cadrul Dialogului de politici.

 Începând cu acest an, instituţiile medicale primare sunt contractate de către CNAM în baza a două mecanisme de plată: per capita, conform numărului de persoane înregistrate la medicul de familie şi pentru performanţă (P4P), în funcţie de indicatorii realizaţi.

 Suma financiară planificată în anul 2013 pentru AMP este de 1 miliard 167 milioane lei, dintre care cca 149 milioane lei sunt preconizaţi pentru punctajului acumulat la îndeplinirea indicatorilor de performanţă.

 În anul curent de gestiune cota de bonificaţie pentru indicatorii de performanţă a crescut până la 15%, ceea ce a permis trecerea de la metoda plăţilor pasive la metoda plăţilor active pentru motivarea prestării serviciilor de calitate.

 Normele metodologice de aplicare a Programului unic al AOAM pentru anul 2013 prevăd 22 de poziţii pentru indicatorii de performanţă grupate în 4 categorii. Aceştia ţin de calitatea serviciilor medicale prestate de către medicii de familie în cadrul internărilor programate, depistării şi supravegherii maladiilor nontransmisibile, supravegherii gravidei şi copilului, depistării şi supravegherii pacienţilor cu tuberculoză în condiţii de ambulatoriu.

 În primele cinci luni ale anului, instituţiile medicale primare au raportat cei mai mari indicatori de performanţă realizaţi: examenul profilactic SCORE, investigaţii de glicemie, tratament al tensiunii arteriale, investigaţii de TBC, spitalizări programate, investigaţii citologice, se menţionează în prezentarea CNAM efectuată în cadrul Dialogului de politici privind plăţile pentru performanţă în asistenţa medicală primară.

 Dialogului de politici privind plăţile pentru performanţă în asistenţa medicală primară este un eveniment organizat de către Ministerul Sănătăţi în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în perioada 13 – 14 iulie şi întruneşte experţi internaţionali, reprezentanţi ai CNAM, CNMS, direcţiilor municipale de sănătate, manageri ai instituţiilor medicale primare din ţară.

Comentarii

  1. Alina spune:

    Numic nu am inteles din acest mesaj a CNAM.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...