37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Un proiect de modificare a legilor cu privire la BNM şi CNPF, adoptat în prima lectură

Un proiect de modificare a legilor cu privire la BNM şi CNPF, adoptat în prima lectură

11.04.2016725 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Un proiect de modificare a legilor cu privire la Banca Naţională şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare, care oferă competenţe mai largi angajaţilor acestor instituţii, a fost adoptat în lectură finală de Parlament. Şi nu din prima încercare, ci din a doua. Iniţial, proiectul a fost declarat respins pentru că a întrunit doar 50 de voturi. După o pauză, însă, procedura de vot a fost repetată, iar de aceasta dată s-au acumulat 52 de voturi. Iniţiativa este criticată de reprezentanţii societăţii civile, care şi anterior au atenţionat că prevederile ei ar deschide calea spre noi abuzuri în sistemul bancar. În ciuda acestui fapt, deputaţii nu au îmbunătăţit documentul.

Iniţiativa, adoptată în prima lectură în februarie, prevede scutirea de răspundere civilă şi administrativă a angajaţilor BNM şi CNPF, pentru omisiuni în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Potrivit documentului, vor putea fi pedepsiţi doar funcţionarii care au comis nereguli cu rea credinţă, adică intenţionat. Anterior, reprezentanţii societăţii civile au atenţionat că acest lucru ar reprezenta un real pericol pentru securitatea sistemului bancar.

Experţii au solicitat Parlamentului să îmbunătăţească proiectul până la aprobarea în lectură finală. Totuşi, iniţiativa a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei plenare de vineri fără a suferi modificări în acest sens.

Propunerea liberal-democratului Valeriu Ghileţchi nu a fost însă acceptată de plenul Parlamentului.

Cu toate acestea, proiectul a fost supus votului în lectura a doua. La început, a întrunit doar 50 de voturi.

După ce parlamentarii au luat o pauză, deputatul PD Dumitru Diacov a revenit la subiect şi a declarat că nu a fost numărat un vot.

Experţii economici spun în continuare că este vorba despre un document controversat, care oferă pârghii exagerate angajaţilor BNM şi CNPF, şi că a fost votat în grabă pentru că legislativul doreşte să recupereze timpul pierdut de pe urma instabilităţii politice din anul trecut.

Documentul mai prevede că actele normative emise de Banca Naţională nu sunt supuse expertizei juridice a Ministerului Justiţiei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...