37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Un plan de acţiuni pentru perfectarea cadrului juridic în domeniul preţurilor

Un plan de acţiuni pentru perfectarea cadrului juridic în domeniul preţurilor

18.07.20111.330 views Ministerul Economiei al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Un plan de acţiuni pentru perfectarea cadrului juridic în domeniul preţurilor

Grupul de lucru interministerial pentru perfecţionarea politicii de stat în domeniul preţurilor /tarifelor a aprobat la 15 iulie un Plan de acţiuni pentru îmbunătăţirea legislaţiei în acest sens. Planul poate fi descărcat aici.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, care a prezidat şedinţa, a declarat că se doreşte o abordare unică pentru toate domeniile – tarifele la serviciile prestate de instituţiile publice sau întreprinderile de stat, precum şi preţurile la serviciile importante social trebuie să acopere costurile real suportate, iar procesul de aprobare a acestora trebuie să fie cât mai transparent şi clar pentru a fi siguri că sunt corecte, iar corectitudinea preţurilor să poată fi verificată şi de către cei vizaţi – consumatorii persoane juridice şi fizice.

Totodată, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a atenţionat că serviciile prestate de instituţiile publice sau de întreprinderile de stat ce oferă servicii publice nu trebuie să se scumpească exponenţial în cazul în care consumatorul doreşte urgentarea prestării serviciului, pentru că costurile rămân aceleaşi. Sugestia a fost că dacă cererea depăşeşte simţitor capacitatea acestei instituţii de procesare a solicitărilor în regim normal, capacitatea trebuie suplimentată, dar nu admise întârzieri artificiale pentru a percepe taxe de 3-5 ori mai mari în regim de urgenţă.

În acest context, Ministerul Economiei a propus, anterior, efectuarea unui studiu de fezabilitate a serviciilor cu plată prestate de către instituţiile publice populaţiei, cu analiza impactului de reglementare prin prisma protecţiei sociale a cetăţenilor şi după caz ghilotinarea acestora prin lege.

Amintim că Ministerul Economiei a elaborat un studiu privind politica de stat în domeniul preţurilor şi tarifelor la mărfuri şi servicii, care a constatat principalele carenţe în cadrul de reglementare şi control a preţurilor. Documentul poate fi descărcat pe site-ul ME, la adresa: http://mec.gov.md/files/Concept_final_preturi__1__0.doc, care a stat la baza Planului de acţiuni menţionat.

 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...