37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Un nou plan de acțiuni pentru comerţul interior

Un nou plan de acțiuni pentru comerţul interior

19.05.2017934 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Planul de acțiuni pentru anii 2017-2018 privind implementarea Strategiei de dezvoltare a comerțului interior din Republica Moldova a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 17 mai curent şi va substitui Planul de acțiuni pentru anii 2014-2016.

Ministerul Economiei urmează să elaboreze proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cu privire la comerțul interior în vederea actualizării anumitor prevederi ce țin de genurile de activitate reglementate de aceasta.

Tot în contextul realizării obiectivelor propuse, Ministerul Sănătății va elabora câteva documente:
Regulamentul sanitar privind cerințele sanitare în desfășurarea activităților de comerț cu impact asupra sănătății lucrătorilor
•Regulamentul sanitar privind efectuarea acitivităților de coafură, întreținere și frumusețe
•Regulamentul sanitar privind protecția sănătății la prestarea serviciilor de tatuaj și piercing
•Regulamentul sanitar privind comerțul cu produse chimice.

De asemenea, Ministerul Sănătății va elabora cerințele privind normativele de emitere a zgomotului și vibrației.

Totodată, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Centrul Național de Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul de Stat al Muncii, Inspectoratul Ecologic de Stat, autoritățile administrației publice locale vor asigura publicarea, pe paginile web sau pe panourile informative, a legislației cu impact asupra activității de comerț ce se referă la cerințele sanitare şi veterinare privind siguranța alimentelor, protecția drepturilor consumatorilor, protecția muncii etc.

În sensul consolidării resurselor de marfă și a competitivității lor, Serviciul Vamal va realiza măsurile necesrae de contracare a introducerii ilegale pe teritoriul țării a produselor prin contrabandă, precum și a comerțului ilicit.

Autoriățile vor mai organiza seminare și alte evenimente pentru operatorii din domeniul comerțului privind cerințele aplicabile produselor, serviciilor, producerii și transportării acestora, regulile de comerț și de plasare pe piață a produselor.
Este prevăzută și elaborarea planurilor urbanistice de dezvoltare a teritoriului și acordarea asistenței producătorilor autohtoni în vederea protecției indicațiilor geografice și denumirilor de origine, dar și promovarea pe piață a produselor acestora.

Se va pune un accent sporit pe dezvoltarea şi promovarea meștesugurilor și a micii industrii din localitățile rurale, se va susține relansarea meseriilor cu specific tradițional.

Perfecționarea personalului din comerț se va realiza prin crearea unui centru de management în comerț și servicii, cu suportul Comitetului sectorial pentru formarea profesională în domeniul comerțului interior, se vor organiza periodic concursuri și campionate naționale și regionale în domenii ce vizează activitatea comercială sau prestări de servicii comerciale, se vor aproba standardele ocupaționale pentru angajații din sectorul comerțului de bunuri și servicii comerciale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...