37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Trendul cursului leului spre fortificare „s-a epuizat”, începând deplasarea spre „slăbire”

Trendul cursului leului spre fortificare „s-a epuizat”, începând deplasarea spre „slăbire”

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Trendul spre fortificare al cursului leului moldovenesc „s-a epuizat", deplasându-se spre „slăbire nesemnificativă". Poziţia cursului valutei naţionale în ajunul sărbătorilor de iarnă este dictată de casele de schimb valutar, care cumpără dolarii SUA la curs de 19,70 MDL:$1, iar îi vând la 19,72 MDL:$1.

Participanţii profesionali ai pieţei, intervievaţi marţi de corespondentul agenţiei „INFOTAG", afirmă că înaintarea lui Ion Sturza la funcţia de premier nu a influenţat situaţia de pe piaţa valutară.

„În aceste zile tonul pe piaţă în dau casele de schimb valutar, unde se atestă o uşoară revigorare în legătură cu vânzarea în creştere a valutei. Tranzacţiile interbancare s-au efectuat luni, 21 decembrie, la curs de 19,68-19,70 MDL:$1", a spus dealerul, presupunând că deja marţi şi miercuri cursul leului va începe puţin să cedeze poziţii faţă de dolarul SUA şi euro.

Participanţii pieţei consideră că tendinţa de fortificare a leului „s-a epuizat" la sfârşitul săptămânii trecute, când piaţa opera cu cursul fără numerar de 19,58-19,60 MDL:$1, dar deja se simţea intenţia participanţilor pieţei de a „slăbi leul".

Participanţii profesionişti subliniază asemenea componentă a pieţei ca „cererea amânată" a persoanelor juridice de a cumpăra valută fără numerar.

„Persoanele juridice au în conturi lei, pentru care sunt gata să-i schimbe cu dolari şi euro, însă întărirea cursului oficial al leului a frânat procesul de cumpărare a valutei din cauza anticipaţiei de a cumpăra valuta la cel mai avantajos curs, să zicem 19,20-19,30 MDL:$1. De regulă, dorinţa de a obţine „avantaj maxim" duce la dezamăgiri, ceea ce confirmă situaţia actuală de pe piaţă, când trendul leului se deplasează în sus", a menţionat dealerul.

Ceva neobişnuit pentru piaţă la sfârşitul lunii decembrie este cererea nesatisfăcută de valută în numerar, ceea ce este asociat cu diminuarea vânzărilor din partea populaţiei.

„Şi nu sunt aşteptări speculative, ci dorinţă reală de a cumpăra valută în numerar.Iar în privinţa valutei în numerar, toate băncile au suficiente rezerve pentru a satisface cereri de dolari şi euro", afirmă dealerii.

Participanţii pieţei prognozează o mică revigorare în domeniul vânzărilor şi cumpărărilor de valută, ceea ce va permite de a defini la clar direcţiile de deplasare a cursului valutei naţionale. Prevalarea vânzărilor de valută va consolida leul şi invers, dorinţa de a transfera sume mari în valută va deplasa cursul spre slăbire.

„Cel mai probabil, cel mai optim „prag valutar" la etapa actuală este limita de 20,00 MDL:$1", menţionează participanţii pieţei.

Comentarii

  1. mmax spune:

    care fortificare? sezi cuminte.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...