37.9k
Home  »  Articole  »  IFRS   »   Tranziţia la SIRF: moft sau necesitate?!

Tranziţia la SIRF: moft sau necesitate?!

26.10.20116.945 views Iavorschi Irina, studentă ASEM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Tranziţia la SIRF: moft sau necesitate?!

 

Actual agenţii economici de pe teritoriul Republica Moldova prezintă rapoartele financiare conform cerinţelor Standardelor Naţionale de Contabilitate, însă pe viitor Republica Moldova urmează să înceapă a aplica Standardele Internaţionale de Raportare Financiară pe parcursul anului 2012. În ultima perioadă de timp în presă au apărut adresări de a amâna trecerea la SIRF, ba chiar se şi discută despre o eventuală renunţare de a trece la SIRF pentru multe entităţi de interes public din Moldova.

Trecerea la SIRF trebuie privită ca o reformă deosebit de importantă pentru dezvoltarea ţării, ca un pas în contextul integrării europene, aceasta se adresează în primul rînd profesioniştilor financiar-contabili care ar trebui să acorde sprijin Guvernului întru realizarea acestui deziderat de o importanţă strategică pentru Moldova.

Recent într-un comunicat comun al aşa numitului grup Big 4, format din 4 companii internaţionale de audit, comunitatea financiară internaţională este îndemnată să utilizeze un standard comun de raportare financiară – SIRF.

Sistemul de contabilitate este un element foarte important al infrastructurii economiei de piaţă ce leagă împreună atît organizaţiile particulare, cît şi cele de stat. El prezintă informaţia necesară pentru adoptarea hotărărilor economice la atît la nivel micro, cît şi macro. Activitatea economică externă a ţărilor, crearea întreprinderilor mixte şi a companiilor transnaţionale, atragerea investiţiilor străine în economie scot în prim plan cerinţele faţă de perfecţionarea sistemului de informaţie economică a întreprinderilor şi formarea sistemului de evidenţă construit pe principiile prevăzute de standardele internaţionale.

Internaţionalizarea businessului presupune informarea participanţilor la toate etapele – de la studierea sferei de aplicare a surselor financiare pînă la obţinerea rezultatelor dorite. Activitatea economică a companiilor transnaţionale cuprinde interesele investitorilor din multe ţări, din care cauză darea lor de seamă este orientată spre cerinţele standardelor internaţionale privitor la întocmirea şi prezentarea dărilor de seamă financiare.

 Adoptarea de către utilizatori a hotărîrilor juste şi oportune e posibilă numai în baza informaţiei obiective şi succesive, prin aceasta explicîndu-se necesitatea utilizării SIRF. Aşadar, informaţia financiară autentică, transparentă şi comparabilă, este foarte importantă pentru funcţionarea eficientă a pieţei de capital.

Totodată, un efort important în popularizarea SIRF o realizează şi publicaţiile de profil. Implementarea SIRF va contribui la creşterea atractivităţii investiţionale a companiilor din Republica Moldova, va spori gradul de transparenţă al mediului de afaceri autohton şi va spori gradul de credibilitate al rapoartelor financiare atît în Moldova, în faţa acţionarilor, autorităţilor statale, cît şi în exterior, în rîndul investitorilor şi organismelor financiare internaţionale.

Printre principalele probleme cu care se confruntă companiile în ceea ce priveşte aplicarea SIRF sunt:

• insuficienţa numărului de experţi contabili care cunosc ce sunt SIRF şi cum acestea sunt aplicate în practică;

• costurile înalte pe care le presupune trecerea la SIRF;

• lipsa transparenţei în cadrul unei bune părţi a companiilor;

• mentalitatea învechită a managementului;

• existenţa companiilor de tip off-shore;

• lipsa datelor privind istoricul financiar al companiilor în subiecte sensibile ce ţin de provenienţa mijloacelor băneşti şi circuitul financiar al acestora;

• lipsa informaţiilor ce ţin de adevăraţii beneficiari ai activităţilor economice desfăşurate de o parte din companii;

• calificarea insuficientă a personalului;

• limitările impuse de existenţa unor sisteme IT învechite.

Kiril Altukhov, expert al companiei KPMG, filiala din Federaţia Rusă, susţine că din cauza lipsei transparenţei, companiile de audit nu pot efectua evaluări corecte. Potrivit expertului, o mare problemă pentru auditori vine din faptul că companiile nu divulgă care au fost costurile reale ale achiziţionării unor active în perioada privatizării de la începutul anilor 90 ceea ce creează companiilor de audit probleme în procesul de investigare al acestor companii. O altă problemă importantă se referă la numeroasele diferenţe ce apar între standardele contabile naţionale şi SIRF. Expertul rus consideră că o bună parte din problemele cu care se confruntă contabilii în procesul de trecere la SIRF ar putea fi depăşite prin instruirea şi pregătirea calificată de către profesionişti. „Trecerea la SIRF presupune investiţii şi eforturi importante însă, în Rusia, dar şi în alte ţări, un contabil care este expert în domeniul SIRF, cîştigă de 5-6 ori mai bine decît un contabil care nu ştie ce sunt acestea şi cum se aplică ”, conchide Kiril Altukhov.

În Republica Moldova SIRF vor fi aplicate de următoarele entităţi:

1. Entitatea de interes public care ţine contabilitatea şi întocmeşte rapoartele financiare conform S.I.R.F.

2. Entităţile care aplică sistemul contabil complet în partidă dublă, care ţin contabilitatea şi întocmesc rapoartele financiare în baza S.I.R.F. sau S.N.C., conform politicii de contabilitate.

Cea mai mare problemă a tranziţiei Moldovei la SIRF este legată de lipsa cadrelor care ar cunoaşte cum trebuie aplicate SIRF. Există anumite cunoştinţe la nivel teoretic însă nu există experienţă in utilizarea practică. Succesul aplicării SIRF în Moldova depinde de efortul conjugat al profesioniştilor, autorităţilor, sectorului asociativ şi al mediului academic în special în ceea ce ţine de procesul de instruire, al modificării unor mentalităţi şi al abordărilor manageriale ale companiilor.

SIRF înseamnă un alt nivel al managementului.

 

Iavorschi Irina,

ASEM Facultatea “Contabilitate”,

anul III, grupa CON 295

Comentarii

 1. Iavorschi Vladimir spune:

  Brawo autorului

 2. Artur Morarenco spune:

  Bravo pentru initiativa. Mai rar studenti care doresc sa scrie ceva. 🙂

 3. Ganenco Ana spune:

  Bravo, Irina. Mi-au placut mult ideile tale, m-a facut sa reflect asupra anumitor lucruri. Speram ca trecem la acel nivel al managementului

 4. Iavorschi Irina spune:

  Multumesc mult pentru apreciere, d-le Artur Morarenco 🙂

 5. Iavorschi Irina spune:

  Multumesc pentru apreciere Ana, ma bucur ca articolul ti-a prezentat interes!!! sper ca RM sa-si creeze pe viitor un climat investitional cit mai atractiv pentru investitorii potentiali!

 6. Adrian spune:

  Nu cred ca la noi in Moldova cei care stiu SIRF primesc de 5-6 ori mai mult, daca cu vreo 200-400 euro este inca bine. Din pacate la noi munca contabilului nu este inca apreciata de catre conducatori de firme

 7. ghenadie negara spune:

  eu stiu sirf, dar salariul meu nu a crescut datorita acestui fapt. inca lipseste cererea pentru acesti specialisti. tinind cont ca obligativitatea de a trece la sirf este doar ptr entitatile de interes public (f putine la numar) snc-urile noastre fiind in concordanta cu sirfurile nici o data in viata salariulu expertului contabil care cunoaste sirf la noi nu va fi de 5-6 ori mai mare, poate in comparatie cu un contabil care are un slaiu de cel mult 1500 mdl. problema principala la noi in RM nu este lipsa cadrelor ci mai degraba: psihologia conducerii si lipsa de bani (ian interesativa ce preturi solicita marii auditori ptr asistenta la tranzitie- administratorilor de intreprinderi li se ridica parul maciuca, astfel ca acolo unde nu este banca sau moldtelecom, cei mari auditori nu o sa aiba trecere, acolo o so faca expertii moldoveni, va asigur ca acestea sunt. in ceia ce priveste managementul, man cam saturat de managerii cu cunostinte in contabilitate si fara sa cunoasca arta vinzarii sau investirii. SIRF inseamna omogenizarea metodelor de evaluare si prezentare a informatiilor in rapoartele financiare de publicat la nivel international. nu exclud SIRFurile din instrumentele manageriale, insa acestea nu trebue supraevaluate. PS am incercat sa gasesc repede intro carte de management rolul sirf-urilor si nu am gasit

 8. ghenadie negara spune:

  cu climatul investitional mati data gata. sirf-urile in reitingul climatului investitional stau undeva pe ultimul loc.

 9. ghenadie negara spune:

  daca doreste cineva sa cunoaca ce de fapt prezinta sirfurile va recomanda sa accesati http://delovoymir.biz/ru/articles/view/?did=7071

 10. Veaceslav Ciobanu spune:

  Articolul este bun. Aceasta demonstreaza si comentariile consistente. Ati citit pina acum multe articole in publicatiile noastre periodice de specialitate despre implementarea SIRF? Toti parca au luat apa in gura, inclusiv organele de reglementare, Parca ar lipsi in lege norma ca SIRF sunt obligatorii pentru entitatile de interes public incepind cu 01 ianuarie 2011, iar altele au dreptul sa le foloseasca. Eu cred ca intrebarea avem nevoie de SIRF sau nu, nu este relevanta. SIRF sint cele mai bune practici internationale, tara noastra nu are potential sa scrie, sa administreze eficient propriile standarde de contabilitate. Avem experienta proprie in acest sens. Cum s-au terminat banii din proiecte pentru scrierea standardelor, s-a terminat activitatea in aceasta directie. De ce avem nevoie noi pentru a implementa SIRF? In primul rind, de vointa !! In primul rind din partea statului. Statul trebuie sa formeze politica, starea de spirit in acest sens. Sa transmita semnale ca SIRF este o alegere buna si inevitabila pentru noi. Vointa in sensul sa se doreasca tare ca aceste standarde sa fie implementate. Nu este in societate intelegerea aceasta. Mai prioritar sint alte probleme: buget, bani de cheltuiala etc. Dar noi profesionistii contabili urmeaza sa invatam standardele, daca dorim sa fim la nivelul cerintelor zilei. Totul este in puterile noastre.

 11. Svetlana spune:

  Bravo autoarei pentru initiativa, insa articolul e destul de slabutz si sec, nimic util si nou nu am gasit in el, decit ceea ce deja se cunoaste, oricum incercarea a fost buna si ii doresc autoarei succes in continuare, si cit mai multe idei personale 🙂

 12. Irina Iavorschi spune:

  Mersi Artur, pentru apreciere 🙂

 13. Stela E spune:

  Articolul este foarte bun, doar ca este PLAGIAT!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...