37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Tranzacţiile prin zone off-shore trebuie interzise, nu reglementate

Tranzacţiile prin zone off-shore trebuie interzise, nu reglementate

07.09.20121.225 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Tranzacţiile prin zone off-shore trebuie interzise, nu reglementate

 

Moldova pierde anual jumătate de miliard de lei din cauza evaziunii fiscale în urma tranzacţiilor efectuate de firme prin zone off-shore. Numai anul trecut valoarea acestor schimburi comerciale a atins aproape şase miliarde de lei, potrivit datelor Curţii de Conturi. O iniţiativă legislativă, care prevede aplicarea taxelor pentru asemenea operaţiuni, a fost propusă de un deputat democrat.

Iniţiativa prevede modificarea legislaţiei şi întocmirea de către Banca Naţională a unei liste cu zonele off-shore prin intermediul cărora agenţii economici efectuează tranzacţii, inclusiv operaţiuni de spalare a banilor şi de evaziune fiscală.

"Esenţa proiectului de lege prevede introducerea unei taxe de 10 la sută a operaţiunilor financiare şi comerciale care sunt realizate prin zona off-shore. Noi vom putea diminua evaziunile fiscale şi vom putea majora acumulările la bugetul de stat", a menţionat deputatul PD Iurie Bolboceanu.

Guvernul îşi va face cunoscută poziţia abia după ce proiectul va ajunge pe masa miniştrilor. La rândul său, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Economie spune că activitatea firmelor fantomă trebuie interzisă, nu reglementată.

"Prin lege trebuie să fie interzis ca companiile off-shore să nu participe la licitaţiile publice, să fie interzis ca companiile off-shore să aibă relaţii cu companiile preţul cărorar sunt reglementate în domeniul energetic, telecomunicaţii. Care este scopul că reglementezi preţul la motorină şi benzină dacă totul se duce prin firme off-shore?", a întrebat președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniţă.

De cealaltă parte, economiştii cred că limitarea tranzacţiilor off-shore ar putea provoca anumite scumpiri.

"Firma off-shore va mări preţul mărfurilor pe care le vinde unei firme rezidente din Moldova şi în ultimă instanţă să nu se întoarcă această iniţiativă legislativă într-o nouă povară pentru contribuabil", a conchis expertul economic Vitalie Rapcea.

Potrivit autorului iniţiativei, operaţiunile rezidenţilor prin zonele off-shore sunt în creştere.  Numai în 2009 au fost transferate, prin intermediul firmelor fantome, aproape două miliarde şi jumătate de lei, iar în 2010 au fost efectuate schimburi comerciale în valoare de 4,8 miliarde de lei. Anul trecut, suma acestor tranzacţii a constituit 5,8 miliarde de lei.

 

Comentarii

  1. ghenadie negara spune:

    ideia buna dar sunt convins ca realizarea va fi proasta

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...