37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Transpunerea impozitării indirecte: Restituirea accizelor

Transpunerea impozitării indirecte: Restituirea accizelor

27.03.2018866 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Restituirea accizelor se va efectua doar subiectului impunerii care dispune de decizie de restituire a accizelor în contul stingerii datoriilor față de bugetul public național, iar în lipsa deciziei - la cererea subiectului impunerii, în contul viitoarelor obligații ale acestuia față de bugetul public național.

De asemenea, restituirea poate fi efectuată la contul bancar al subiectului impunerii, în mijloace băneşti.Se va interzice restituirea accizelor în contul stingerii datoriilor creditorilor subiectului impunerii, inclusiv persoanelor juridice și fizice cesionari.

Proiectul hotărârii de Guvern ce are drept scop racordarea legislației naționale la actele normative ale UE din domeniul impozitării indirecte este propus spre consultare de Ministerul Finanțelor.

Anterior, legea prevedea că restituirea accizelor se face de la contul stabilit de Ministerul Finanţelor în contul stingerii datoriilor agenţilor economici faţă de bugetul public naţional, cu excepţia obligaţiunilor fiscale administrate de organele vamale, iar în lipsa datoriilor se transferă la contul bancar al agentului economic.

Proiectul prevede completarea cu noțiuni noi - antrepozitar autorizat și antrepozit fiscal - a Regulamentului privind restituirea accizelor și a Regulamentului privind procedura de beneficiere de scutirea de accize a distilatelor obținute pe bază de vin. Aceste modificări sunt operate în scopul executării Legii nr.288 din 15 decembrie 2017.

Altă modificare ține de achitarea accizelor. Astfel, în cazul în care se stabilește că documentele privind achitarea accizelor, indicate şi anexate la factura fiscală eliberată pentru livrarea mărfurilor supuse accizelor ale Instrucțiunii privind completarea formularului tipizat de document primar cu regim special "Factură fiscală", nu se referă la mărfurile supuse accizelor pentru care se solicită restituirea, aceste sume nu se vor include în calcul pentru determinarea sumei accizelor spre restituire.

Sugestiile și recomandările ce țin de acest proiect pot fi expuse până la 4 aprilie curent.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...