Topul ţărilor off-shore de unde vin investitorii în Republica Moldova
Deşi impozitele pentru deschiderea unei afaceri sunt mici, totuşi o parte din investitorii străini preferă investiţiile în Republica Moldova prin paradisurile fiscale. Ciprul este în topul off-shor-rurilor plasatoare de capital în ţara noastră, cu 258 de întreprinderi şi 919,3 mil. de lei capital investit, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.Un alt paradis fiscal prin care se investeşte în Republica Moldova sunt Insulele Virgine cu 59 de întreprinderi şi capital investit de 155,9 mil. de lei.
Investitorii care preferă înregistrarea firmei în Cipru, potrivit legislaţiei de acolo trebuie să aibă un capital social de 1700 de euro, iar firmele nerezidente, respectiv acele companii care nu au directori rezidenţi în Cipru nu sunt supuse impozitării.
În insulele Virgine companiile off-shore sunt exceptate de la plata impozitului pe profit pentru o perioadă de minim 20 ani, iar capitalul social e de 37 000 de euro. Costul de înfiinţare a afacerii este de 1400 de euro, iar taxa anuală e de 700 de euro. Documentele pentru înmatricularea companiei nu poartă numele acţionarului sau a directorului. Identitatea acestor persoane nu apare în nici o înregistrare publică
Experţii susţin că investitorii străini preferă zonele off-shore pentru a nu-şi dezvălui identitatea din cauza factorului politic sau aşi transfera banii câştigaţi în Republica Moldova pe conturile firmelor deschise în ţările care nu impozitează aceste sume.
Zone off-shore sunt Andora, Insulele Virgine Britanice, Panama, Liechtenstein, Insulele Cayman, Insulele Seychelles, Luxemburg, Cipru şi Malta.