TOP 5 țări în care populația a uitat de banii cash
Într-adevăr cash-ul este la putere în majoritatea țărilor, dar sunt câteva țări care au reușit să-l "detroneze". Luând în considerare costul ridicat al întreținerii numerarului, este în interesul tuturor (guvernelor, băncilor și mediului de afaceri) de a face un pas către o societate fără numerar. În unele țări politicile eficiente ale guvernelor au făcut diferența, iar în altele aceasta s-a întâmplat datorită consumatorilor care au fost mai deschiși la utilizarea plăților cu telefonul mobil sau cu cardul.
Vă prezentăm în continuare 5 țări care au făcut pași importanți în a deveni societăți fără numerar (cashless society).
Suedia
Numărul furturilor de bănci în Suedia a scăzut de la 110 în 2008 la 16 în 2011, și asta nu s-a întâmplat din cauza securității sporite, dar din cauza că băncile suedeze nu mai operează cu numerar.
Tranzacțiile cash reprezintă 3% din economia națională, în transportul public nu se acceptă numerarul, 3 din 4 cele mai mari bănci din țară renunță la utilizarea cash-ului în filialele sale. Doriți să donați bani atunci când mergeți la biserică? – Aveți la dispoziție un POS.
Din regiunea scandinavă, Norvegia de asemenea face tranziția către cashless, aproximativ 11% din populație la moment nu utilizează banii în numerar deloc.
Somali
Deși este una din cele mai sărace țări din Africa, o revoluție în domeniul telefoniei mobile a creat un sistem bancar informal mai eficient și convenabil decât în multe țări dezvoltate de pe glob. Numerarul dispare și nu este nevoie de carduri bancare deoarece chiar și vânzătorii din stradă acceptă plățile prin intermediul telefonului mobil. Un sondaj din 2012 arată că în mediu un consumator a efectuat 34 de tranzacții pe lună cu ajutorul telefonului mobil – număr mai mare decât oriunde în lume.
Kenya
Cel mai mare utilizator de „bani mobili” este Kenya, unde există 15.000.000 de abonați la M-Pesa. Deși la bază a stat expedierea de bani acasă către familiile din zonele rurale, M-Pesa este utilizat la scară largă pentru numeroase operațiuni – recepționarea salariului, achitarea conturilor sau a taxelor școlare etc.
Lansat în 2007 de catre operatorii de telefonie mobilă Safaricom și Vodacom, succesul servciului M-Pesa are la bază simplitatea sa. Prin acesta, clienții cumpără credit pe telefonul mobil pe care îl pot utiliza apoi pentru a achita facturi sau pentru a achiziționa produse. Pentru a transfera bani către o altă persoană, către vânzător sau către instituția guvernamentală, este nevoie doar de numărul de telefon al creditorului. Sumele sunt retrase direct din creditul de pe telefon. Detalii despre tranzacțiile de bani din Africa prin intermediul telefonului mobil.
Canada
Începând cu 1 ianuarie 2013, Canada nu mai tipărește bani. Din ce motive? În primul rând, pentru că a scăzut cererea pentru bancnote noi. În al doilea rând, bancnotele de plastic (utilizate în Canada) au o durată de viață mai lungă. Cel mai important motiv: un imbold puternic spre un viitor fără numerar. Conform unui sondaj realizat de PayPal Canada, 56% din canadieni deja ar prefera să utilizeze un portmoneu electronic, decât cash. De asemenea Canada este lider mondial la capitolul plăți cu cardul, unde plățile cu cardurile bancare reprezintă 70% din totalul plăților (comparativ cu o medie globală de 40%).
Coreea de Sud
Începând ca o societate foarte dependentă de numerar, guvernul Coreean a implementat cu succes politici de încurajare a plăților fără numerar. De exemplu, Coreea de Sud a introdus o “atitudine specială” în privința TVA-ului pentru consumatorii care plătesc cu cardul, reușind să reducă cota numerarului de la 40% la 25% în doar 4 ani (2002 - 2006). Coreea de Sud a fost desemnată liderul printre națiunile asiatice în clasamentul adopției plăților electronice (E-payments Adoption Ranking).
Țările care pretind (sunt aproape) la un loc în acest top sunt: Australia, Singapore, Hong Kong, SUA și Nigeria.