37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   TOP 20. Ce companii sunt cei mari exportatori și importatori din Republica Moldova

TOP 20. Ce companii sunt cei mari exportatori și importatori din Republica Moldova

24.09.20142.316 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

TOP 20. Ce companii sunt cei mari exportatori și importatori din Republica Moldova

Lider la capitolul exporturi, în prima jumătate a acestui an, este Uzina Metalurgică, potrivit datelor Serviciului Vamal. Compania își desfășoară activitatea în regiunea transnistreană, dar este înscrisă provizoriu la Camera înregistrării de Stat a Republicii Moldova, obținând astfel posibilitatea de a face comerț cu alte țări. În ceea ce privește importurile, lider este compania Moldova-Gaz SA.

Astfel, Uzina Metalurgică S.A. conduce clasamentul celor mai mari mari exportatori. Compania a condus acest top și în anul 2010, iar între timp și-a sistat activatea, din cauza ieftinirii barelor de oţel, precum şi a majorării preţului de achiziţie a fierului uzat. Anul trecut, uzina și-a reluat activitatea, iar în primul trimestru al acestui an a înregistrat o producție metalurgică masivă.

Pe locul doi se clasează Vamcomplex SRL, companie care se ocupă de depozitare vamală, servicii de depozitare, servicii de stocare și alte servicii vamale. Această companie ocupă acest loc deja al treilea an consecutiv. Vamcomplex SRL se regăsește și în lista celor mai mari importatori - locul 5.

Pe locul trei în topul celor mai mari exportatori se poziționează Draexlmaier automotive SRL, care își desfășoară activitatea în Zona Economică Liberă din Bălți. Investitorul german a cedat poziția de lider pe care o deținea acum doi ani.

În acest top mai sunt incluse și alte companii care activează în zone economice libere - I.C.S. Lear Corporation și ICS GG Cables &Wires EE SRL. Topul mai include și companii prestatoare de servicii - Politrans - broker și ICS Trans Bulk Logistics.

În acest an, și-a făcut apariția în rândul marilor exportatori și compania care activează în sectorul agricol - Agrofloris-Nord SRL. Dacă anul trecut, Sudzucker ocupa locul 21, atunci în acest a avansat 10 poziții.

Mai jos vedeți lista celor mai mari 20 de exportatori din Moldova:
1. Uzina Metalurgică S.A.
2. Vamcomplex SRL
3. Draexlmaier automotive SRL
4. Agrofloris-Nord SRL
5.Tirotex IS
6. I.C.S. Lear Corporation
7. ICS Trans Bulk Logistics
8. Introscop SA
9. IM Sudzuker-Moldova SA
10. Politrans – broker
11. SRL Dunav – Tir
12. Transimex SRL
13. ICS FFA Trans Oil Ltd SRL
14. Metalferos S.A.
15. Crist - Valg SRL
16. Rusagri -Prim SRL
17. Add-Production SRL
18. Moldabela SRL
19. ICS GG Cables &Wires EE SRL
20. Maestro - Nut SRL

Pe de altă parte, Moldova-Gaz SA conduce topul importatorilor, întrucât țara noastră este dependentă de resursele energetice. În mare parte, acest clasament este dominat de companii petroliere: Lukoil - Moldova SA; IM Rompetrol Moldova SA, ICS Bemold Retail SRL, precum și Tirex-Petrol SA.

De asemenea, în acest top sunt incluse companii care importă produse farmaceutice, piese auto, dar și companii prestatoare de servicii.

Lista celor mai mari importatori din Moldova în prima jumătate a acestui an:
1. Moldova-Gaz SA
2. Lukoil - Moldova SA
3. IM Rompetrol Moldova SA
4. Draexlmaier Automotive SRL
5. Vamcomplex SRL
6. ICS Bemold Retail SRL
7. Tirex-Petrol SA
8. ICS Lear Corporation SRL
9. Agrofloris SRL
10. Energocom SA
11. ICS GG Cables &Wires EE SRL
12. Tirotext IS
13. SC Trans Cargo Terminal SRL
14. Dufremol SRL
15. Introscop SA
16. Daac-Autosport SRL
17. Politrans-Broker
18. IM Rihpangalfarma SRL
19. Tetis International Co SRL
20. Vadalex-Agro SRL

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri realizate în luna iulie 2014 s-au cifrat la 204,3 mil. dolari SUA, cu 0,6% mai mult faţă de luna precedentă şi cu 0,2% mai puţin comparativ cu luna iulie 2013.

Totodată, în ianuarie-iulie 2014, importurile au totalizat 2994,5 mil. dolari SUA, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2013 cu 2,5%.

Decalajul considerabil în evoluţia exporturilor şi importurilor a determinat acumularea în ianuarie-iulie 2014 a unui deficit al balanţei comerciale în valoare de 1617,8 mil. dolari SUA, cu 111,1 mil. dolari SUA (-6,4%) mai puţin faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2013. Cu ţările Uniunii Europene (UE-28) balanţa comercială s-a încheiat cu un deficit de 759,1 mil. dolari SUA, iar cu ţările CSI - de 353,0 mil. dolari SUA.

Comentarii

  1. Super Expert spune:

    Uzina Metalurgică S.A. nu poate fi prima la export, datele sunt gresite.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...