37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Tinerii angajaţi nu vor beneficia de scutiri la plata impozitelor

Tinerii angajaţi nu vor beneficia de scutiri la plata impozitelor

14.11.20121.085 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Tinerii angajaţi nu vor beneficia de scutiri la plata impozitelor

 

Iniţiativa legislativă care prevede scutirea de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale pentru absolvenţii angajaţi în câmpul muncii a fost respinsă astăzi printr-o Hotărâre de Guvern. În schimb, Executivul ar putea veni cu un proiect de lege prin care angajatorilor li se vor restitui cheltuielile suportate pentru instruirea absolvenţilor la locul de muncă.

Cabinetul de miniştri a respins, astăzi, iniţiativa legislativă deputatului Iurie Bolboceanu referitor la scutirea de impozite şi contribuţii sociale ale absolvenţilor care se angajează în câmpul muncii. În acelaşi timp, deputatul propunea ca pentru a beneficia de aceste facilităţi fiscale, tinerii trebuie să se angajeze pentru o perioadă de cel puţin doi ani. În cazul în care  contractul individual de muncă este anulat înainte de această perioadă, absolvenţii angajaţi în câmpul muncii restituie valoarea contribuţiilor sociale şi a primelor de asigurare de care au fost scutiţi. Iniţiativa legislativă mai prevedea ca agenţii economici care angajează absolvenţi să achite 18 luni de la data angajării doar 50 la sută din prima de asigurare medicală. O altă prevedere se referă la subvenţionarea agenţilor economici pentru o perioadă de 6 luni cu 50 la sută din mărimea salariului pentru fiecare absolvent angajat.

Reprezentanţii Guvernului consideră inoportună această iniţiativă legislativă din considerentul că aplicarea prevederilor acesteia ar complica administrarea fiscală, apariţia schemelor de evaziune fiscală şi diminuarea veniturilor la Bugetul Public Naţional. Potrivit ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, principala problemă în angajarea tinerilor este ineficienţa instituţiilor de învăţământ în pregătirea absolvenţilor pentru piaţa muncii.

În acest context, Executivul lucrează la elaborarea unui nou proiect în domeniul ocupării forţei muncă. Astfel, în prima jumătate a acestui an a fost efectuată o analiză a impactului politicilor publice privind stimularea angajatorilor pentru încadrarea tinerilor în câmpul muncii. S-au analizat mai multe propuneri privind politicile publice care ar putea fi implementate, cum ar fi status quo sau neintervenţia, facilităţi la plata contribuţiilor sociale, salarii achitate de către stat pentru perioada de probă la primul loc de muncă şi rambursarea cheltuielilor suportate de agentul economic pentru instruirea absolventului. Astfel, Valentina Buliga susţine că s-a optat pentru propunerea ca statul să restituie angajatorului cheltuielile suportate pentru instruirea tânărului la locul de muncă. „Vom continua discuţiile la nivel intersectorial şi vom veni cu un proiect de lege în viitorul apropiat”, a mai spus Buliga.

Datele statistice arată că rata şomajului printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani a constituit, în trimestrul II al anului curent, peste 29 la sută.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...