37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Termenul de exploatare la importul autovehiculelor. Ce modificări a aprobat Parlamentul

Termenul de exploatare la importul autovehiculelor. Ce modificări a aprobat Parlamentul

26.12.2017791 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Autobuzele și microbuzele mai vechi de 7 și 10 ani vor putea fi importate în Republica Moldova. Un proiect de lege care prevede modificarea Codului vamal a fost votat de Parlament, în prima lectură.

Potrivit proiectului de lege, se propune majorarea termenului de exploatare la importul mijloacelor de transport auto, destinate transportării a mai mult de 20 de persoane, precum și motoarelor și caroseriilor lor de la 10 la 15 ani. La fel, se propune și majorarea termenului de exploatare la importul autovehiculelor concepute pentru transportul a maximum 20 de persoane de la 7 la 11 ani.

În același timp, potrivit modificărilor aduse Codului transporturilor rutiere, se propune ca începând cu anul 2022 să fie limitat termenul de exploare a mijloacelor de tranport auto destinate transportării a mai mult de 20 de persoane la 25 de ani, iar a autovehiculelor pentru transportul a maximum 20 de persoane la 18 ani.

În prezent, din totalul celor 1.524 de autobuze, doar o treime au termenul de exploatare mai mic de 25 de ani. Potrivit normelor actuale ale Codului transporturilor rutiere, este prevăzut că începând cu 2020, la efectuarea transportului rutiere vor fi admise numai autobuze/autocare ce corespund normelor Euro 1, ceea ce ar însemna vârsta maximă de 28 de ani.

Autorii motivează că majorarea termenului de exploatare la importul mijloacelor de transport auto este necesară din punct de vedere economic, deoarece un autobuz cu vârsta de 10 ani este de trei ori mai scump decăt unul de 15 ani.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...