37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Tarifele la energia electrică furnizată consumatorilor finali au fost reduse în medie cu 10 la sută

Tarifele la energia electrică furnizată consumatorilor finali au fost reduse în medie cu 10 la sută

14.03.2016889 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis sâmbătă, după dezbateri în ședința publică, reducerea cu 11 la sută a tarifului la energia electrică furnizată populației de compania "Gas Natural Fenosa Furnizare Energie" și, respectiv, cu 8 la sută pentru consumatorii din zona de deservire a RED Nord și RED Nord - Vest, informează MOLDPRES.

Consumatorii casnici deserviți de "Gas Natural Fenosa Furnizare Energie" vor plăti un tarif de 1,92 de lei pentru un kilowatt/oră, față de 2,16 lei anterior. Furnizorul a cerut ANRE să indice suma devierilor financiare, formate în urma deprecierii monedei naționale, altfel, a menţionat aceeaşi sursă, nu există siguranţa că această sumă va fi recuperată. Devierile financiare, formate în anii 2012-2015, care se ridică la sute de milioane de lei, nu au fost luate în calcul la stabilirea noilor tarife.

Populaţia din zona deservită de întreprinderea de stat RED Nord va plăti un tarif de 2,04 lei pentru un kilowatt/oră, față de 2,23 lei cît achită în prezent, iar consumatorii casnici clienți ai întreprinderii RED Nord-Vest vor plăti 2,14 lei pentru un kilowatt/oră, față de tariful actual de 2,33 de lei.

La actualizarea tarifului a fost luat în calcul un curs de schimb valutar mai mare decît cel care a stat la baza calculelor pentru vechiul tarif, de 20 de lei şi 18 bani pentru un dolar, în raport cu 18 lei şi 88 de bani, cît a fost anul trecut. Un factor determinant la reducerea tarifului a fost micșorarea prețului de procurare a energiei electrice cu 27,9 la sută, pînă la 4.8995 cenți pentru kWh.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică furnizată consumatorilor finali a fost operată în iulie 2015, cînd tarifele la energia electrică au fost majorate cu 30-37 la sută, tarife care au intrat în vigoare după un audit efectuat la companiile de furnizare, pe 9 noiembrie.

Noile tarife vor intra în vigoare de la 1 aprilie 2016.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...