37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Tații vor beneficia de îndemnizații paternale

Tații vor beneficia de îndemnizații paternale

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Tații copiilor nou-născuți care au beneficiat de concediu paternal își vor putea primi îndemnizațiile. În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de ieri, Regulamentul cu privire la condițiile de stabilire și modul de calcul a îndemnizației paternale.

Regulamentul garantează dreptul la îndemnizație paternală tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, pentru îngrijirea copilului nou-născut, cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova.

Concediul paternal se acordă în primele 56 de zile de la nașterea copilului , pe o perioadă de 14 zile calendaristice în baza unei cereri în formă scrisă. Salariatul poate beneficia de o indemnizaţie paternală, care va fi achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar stabilirea, evidența și organizarea acestei indemnizații va fi efectuată de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Salariații asigurați în sistemul public de asigurări sociale au dreptul la indemnizație paternală dacă confirmă un stagiu total de cotizare de cel puțin 3 ani, iar cei care confirmă un stagiu total de cotizare de până la trei ani trebuie să confirme un stagiu de cotizare de cel puțin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului.

Odată cu aprobarea mecanismului de stabilire, de calculare și de plată, tații copiilor nou-născuţi care au beneficiat de concediu paternal începând cu data de 27 mai curent, vor putea ridica indemnizațiile paternale în același condiții.

Menționăm că, legea privind Concediul paternal a fost aprobată de către Parlament la 27 mai curent.

Comentarii

  1. Rotaru Severina spune:

    Cum se procedeaza in cazul dat: sotul a scris cerere pentru concediu paternal dar deoarece erau lipsa de lucratori nu i-a permis sa stea acasa. Poate sa primeasca indemnizatia de la CNAS?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...