37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sute de femei, discriminate. Primesc pensii de două ori mai mici pentru că nu şi-au abandonat copiii cu dizabilităţi în internate

Sute de femei, discriminate. Primesc pensii de două ori mai mici pentru că nu şi-au abandonat copiii cu dizabilităţi în internate

18.02.2014832 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sute de femei, discriminate. Primesc pensii de două ori mai mici pentru că nu şi-au abandonat copiii cu dizabilităţi în internate

Primesc pensii de două ori mai mici pentru că nu şi-au abandonat copiii cu dizabilităţi în internate. Vorbim despre sute de femei, discriminate în urma modificării în 2009 a Legii cu privire la pensiile de asigurări sociale de stat. Prin aceste modificări, perioada pentru îngrijirea copiilor cu handicap a fost exclusă din stagiul de cotizare.

Natalia Ciobanu este fostă profesoară de geografie. A renunţat la locul de muncă acum mai bine de 20 de ani, când copilul său a fost diagnosticat cu retard mental sever. S-a pensionat în 2013, când a aflat că va beneficia de o pensie minimă, de doar 590 de lei.

"Ne-au răspuns că nu aveţi anii necesari, nu va ajuns stagiu de muncă. Copilul s-a născut în 1992. Practic pentru pensia mea nu au ajuns câţiva ani lucraţi, dar statul nu mi-a oferit un asistent social, eu sunt vinovată? Am avut grijă de copil, i-am oferit toată dragostea", a spus femeia.

În situaţia Nataliei Ciobanu sunt aproape 500 de părinţi. Pentru a-i repune în drepturi, Consiliul pentru eliminarea discriminării recomandă Ministerului Muncii să le acorde anumite facilităţi pentru o anumită perioadă.

"Înseamnă că un grup poate fi legal favorizat o perioadă de timp, astfel încât drepturile acestei persoane să fie egalate cu toţi ceilalţi", a menţionat membrul Consiliului pentru discriminare Doina Străisteanu.

O parte a problemei deja a fost soluţionată de Parlament în 2012, când a fost adoptată o lege care prevede remunerarea celor care au în îngrijire persoane cu dizabilităţi. Legea nu permite, însă, acordarea salariilor şi după pensionare. De aceea, Consiliul pentru eliminarea discriminării recomandă autorităţilor să vină cu un amendament în acest sens. Reprezentanţii Ministerului Muncii au declarat că vor oferi, în scurt timp, un răspuns în acest sens.

Comentarii

  1. grisha spune:

    La noi in Moldova (moda ca in occident si o mare parte din restul lumii = civilizatie) este ca in vechea SPARTA pentru o comparatie mai abrupta, daca s-a nascut cu disfunctii urmeaza sa fie aruncat de pe stinca inainte ca sa devina o problema pentru societate. Si parca nici societatea nu-i diavolul in acest scenariu din cauza ca are probleme mari, mai ales azi cind lumea turba. 🙂

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...