37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Stocul de investiţii străine directe în R. Moldova a crescut de şase ori în ultimii zece ani, potrivit UNCTAD

Stocul de investiţii străine directe în R. Moldova a crescut de şase ori în ultimii zece ani, potrivit UNCTAD

29.07.2011957 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Stocul de investiţii străine directe în R. Moldova a crescut de şase ori în ultimii zece ani, potrivit UNCTAD

 

Stocul de investiţii străine directe în Republica Moldova a crescut de la 449 milioane de dolari în anul 2000 la 2 miliarde 837 milioane de dolari în 2010, se arată în ultimul Raport global al investiţiilor 2011 al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), lansat astăzi la Chişinău, transmite MOLDPRES.

Cele mai mari intrări de investiţii, 713 milioane de dolari, au fost înregistrate în anul 2008, cu circa 180 de milioane de dolari peste valoarea din anul precedent.

Criza economică a dus la o scădere dramatică a investiţiilor în 2009, de aproape cinci ori faţă de anul precedent, pînă la cel mai jos nivel din ultimii cinci ani de 128 milioane dolari, însă în 2010 intrările de investiţii străine în Moldova au început să-şi revină, se mai constată în raport.

Spre deosebire de ţările din regiune, Moldova a fost mai puţin atractivă pentru achiziţii şi fuziuni internaţionale, valoarea tranzacţiilor de acest gen ridicîndu-se la 15 milioane de dolari în ultimii cinci ani analizaţi în raport, constată experţii UNCTAD. În România achiziţiile şi fuziunile internaţionale au atins cifra de 4,489 miliarde dolari, 26,2 miliarde dolari în Rusia şi 9,2 miliarde dolari în Ucraina

Modalităţile transfrontaliere de producţie ce nu implică transferuri de capital ci se bazează pe activităţi de producere în baza unor contracte încheiate cu firme străine au devenit actuale şi pentru Republica Moldova, odată cu deschiderea unor manufacturi în industria de automobile de către companii multinaţionale, se menţionează în raport. Deşi în raport nu sînt numite, este vorba de deschiderea unor producţii cu participarea capitalului străin în zonele economice libere din Bălţi şi Ungheni.

În anul 2010 în Republica Moldova au fost lansate 11 proiecte, iar în patru luni 2011 alte patru proiecte tip Greenfield, în care un investitor porneşte de la zero cu un proiect, iar la final obţine o unitate industrială perfect funcţională - cu toate autorizaţiile necesare funcţionării în deplină legalitate.

Fluxul investiţiilor străine directe (ISD) a scăzut brusc în anul 2010 în ţările din sud-estul Europei cu o economie în tranziţie, în timp ce în Comunitatea Statelor Independente, fluxul ISD a crescut nesemnificativ, constată Raportul global al investiţiilor 2011 intitulat "Modalităţi de producţie şi dezvoltare internaţională ce nu implică transferuri de capital".

Raportul global al investiţiilor 2011 al Conferinţei ONU a fost lansat de către UNCTAD, Organizaţia de Promovare a Exportului din Moldova, Ministerul Economiei şi Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare, notează MOLDPRES.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...