37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Statul va transfera mai mulți bani pentru asigurarea persoanelor neangajate

Statul va transfera mai mulți bani pentru asigurarea persoanelor neangajate

31.05.2017885 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Modalitatea de calcul a transferurilor de la bugetul de stat către fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală va fi modificată. Mai exact, va fi exclusă cota procentuală și va fi asigurat minimul garantat de stat pentru persoanele neangajate, adică asigurate de stat. Prevederea este inclusă într-un proiect de hotărâre, care va fi examinat în ședința Guvernului.

Prin urmare, suma transferurilor din buget în fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală va reprezenta suma aprobată a transferului pentru anul precedent, indexată la indicele prețurilor de consum pentru anul în cauză. De exemplu, suma care a fost transferată în 2017, pentru anul viitor, va fi indexată la prețurile de consum.

În prezent, transferul de la buget către bugetul asigurărilor medicale, pentru asigurarea persoanelor neangajate, se calculează ca o cotă procentuală din totalul cheltuielilor aprobate ale bugetului. Calculele se fac cu excepția cheltuielilor efectuate din veniturile cu destinație specială, dar nu mai puțin de 12,1 la sută.

În urma auditului efectuat de Curtea de Conturi, s-a demonstrat că normele legale nu admit stabilirea unor sume sau cote procentuale din buget prin alte acte normative, decât Legea bugetului de stat. Acest calcul nu este efectuat pe indicatori concreți, precum numărul persoanelor asigurate de Guvern și cuantumul asigurării de către stat, care pot fi luați în calcul pentru acoperirea costurilor serviciilor medicale.

De asemenea, Curtea de Conturi a constatat că în ultimii ani ponderea transferurilor către bugetul asigurărilor medicale s-a mișcorat, deși numărul persoanelor asigurate a crescut. Mai exact, dacă în 2011 Guvernul achita pentru asigurarea unei persoane 1.071 de lei, ceea ce reprezenta 38,7% din mărimea primei de asigurare, atunci pentru 2015 Guvernul a achitat 1.346 de lei pentru asigurarea unei persoane, ceea ce reprezintă 33,2% din mărimea primei.

Pentru a pune în aplicare prevederile documentului, sunt estimate costuri, pentru 2018, de peste 2,6 miliarde de lei, ceea ce ar constitui cu 149 de milioane de lei mai mult decât suma tranferată pentru anul 2017.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...