37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Statul își apără cetățenii cinstiți, excluzînd fraudarea sistemului de asigurări sociale

Statul își apără cetățenii cinstiți, excluzînd fraudarea sistemului de asigurări sociale

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false RU X-NONE X-NONE

Statul își apără cetățenii cinstiți, excluzînd fraudarea sistemului de asigurări sociale

 

Prin modificările operate la  23 decembrie 2013 la  Legea nr. 332 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289-XV privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale statul dorește să asigure egalitate și echitate pentru contribuabilii cinstiți ai Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.
 Ministerul Muncii, Protecţieie Sociale şi Familiei concretizează că principalele modificări au vizat următoarele domenii:
1. Eliminarea posibilităților de abuz din partea beneficiarilor prin obținerea din partea BASS a unor surse financiare suplimentare nejustificate, care nu reflectă în mod venitul mediu lunar asigurat.
Majorarea perioadei incluse în calcul la determinarea venitului mediu lunar asigurat de la 6 luni la 12 luni; includerea în baza de calcul a venitului mediu lunar asigurat din toate lunile luate în calcul din perioada de 12 luni, indiferent de faptul că lunile au fost lucrate complet sau incomplet - prin aceste modificări, statul are obiectivul de a exclude fraudele în sistem și a asigura drepturile plătitorilor de lungă durată a contribuțiilor sociale. Modificările au fost operate în urma raportării majorărilor nejustificate la unii contribuabili a plăților salariale anume pentru perioada de timp ce urma să fie caluclată la bază pentru plățile de indemnizații. Cercetările și analizele experților au demonstart că de facto era vorba de o fraudare a sistemului care la acel moment era permisibilă de legislația în vigoare. Toate aceste modificări exclud practic la zero posibilitatea de fraudare a sistemului prin majorare artificala pentru o scurta perioadă de timp a salariului de funcție și plăților cumulative.
2. Ajustări pentru a corespunde principiului contributivității, adica stabilirea unei legături obligatorii între plata contribuției de asigurări sociale și marimea indemnizatiei.
3. Majorări:
• Majorarea indemnizației unice la naștere cu 500 de lei: 3100 pentru primul copil și 3600 pentru fiecare copil următor.
• Majorarea de la 300 la 400 de lei a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 1 an și jumătate pentru persoanele neasigurate și a mărimii minime a indemnizației pentru creșterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, pentru persoanele asigurate.

Prin aceleași modificări venind în sprijinul familiilor  au fost mecanisme  care vin să îmbunătățească nivelul de protecție sociala a persoanelor asigurate:
• dreptul la indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav va fi acordat opţional, unuia dintre părinţi: mamei sau tatălui. Pîna la modificare, dreptul la indemnizație era acordat primordial mamei;
• a fost majorată perioada de ingrijire a copilului bolnav– de la 7 la 10 ani;
• a fost exclusă condiția privind realizarea unui anumit stagiu de cotizare pentru femeile gravide pentru a beneficia de indemnizația de maternitate;
• în cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi, îndemnizaţia de maternitate se acordă pe o perioadă majorată cu 42 de zile calendaristice pentru concediul prenatal şi cu 14 zile calendaristice pentru concediul postnatal;
• în cazul copiilor gemeni sau în cazul mai multor copii în vîrstă de pînă la 3 ani, de dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază opţional: concomitent ambii părinţi sau concomitent două persoane asigurate menţionate (pînă la modificare doar un parinte avea dreptul să stea acasă să îngrijească de ambii copii, sau de tripleți, după caz).

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Poate sa ne inchinam pina la pamint celora de la ministerul Muncii,protectiei sociale si familiei pentru modificarile efectuate???!!!!…Deaceiea si ese mamicele cu bebelusii la demonstratie-de la „viata buna”,credca!!!!!…Cum sa intretii un copilas pina la virsta de 3 ani,kear cu 400 lei pe luna???!!!!…Asa mi se face o inchipuire,ca d-a Buliga nu sufera nici femeile, nici copiii si nici batrinii !!!!!….Kite Leji „intoartocheate” sau emis,numai ca sa le submineze drepturile si a femeilor(cu calculele si achitarile buletinelor de maternitate),si a copiilor(cu calculele indemnizatiilor pentru intretinerea lor) si a batrinilor(cu inventiile in calculul pensiilor)…Sa le fie rusine guvernantillor nostri de asemenea lucruri!!…Da,d-ei Buliga easi dori mai multa toleranta fata de paturile obstii,cel mai putin protejate!!!!!

  2. Petru spune:

    Aici intradevar sint probleme cu aceasta modificare a legislatiei, nu degeaba au iesit la greva. Si nu mia parut straniu ca nu a fost pusa in vigoare de o data dar de la 1 aprilie, ca sa se vada reactia, si daca o sa taca toti e super, dar daca se va face o mare galagie, o sa modifice si iarasi o sa fie buni, ca de fapt se tine minte binele dar raul se uita. Este o tactica buna.

  3. Lidia spune:

    Ce apara Statul?)))Cetatenii sau buzunarele?????
    Acum sigur ca e mai bine sa ai salariu in plic si sa nu achiti impozite ca oricum esti mintit de Stat.

  4. Andrei spune:

    Stirea este o manipulare a Ministerului, poate pune botul citiva prosti

  5. Valy spune:

    e cea mai sigura modalitate de a majora bugetul statului ,luind din banii pentru copii, caci ei nu pot sa zica nimic Bravo pentru guvernanti

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...