37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Statul ar putea oferi mai mulți bani antreprenorilor care aplică la programul PARE 1+1

Statul ar putea oferi mai mulți bani antreprenorilor care aplică la programul PARE 1+1

16.05.2017860 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Oamenii care vor să-și deschidă o afacere prin programul PARE 1+1 ar putea primi o sumă nerambursabilă mai mare din partea statului. Un proiect supus dezbaterilor publice de către Ministerul Economiei prevede majorarea sumei de la 200.000 la 250.000.

Autoritățile recunosc că în mediu, la un leu obținut sub formă de finanțare nerambursabilă se investesc 3 lei în dezvoltarea afacerii. „Asta demonstrează că, de facto, investițiile în crearea și dezvoltarea afacerilor sunt mult mai mari decât grantul oferit. Menționăm că, majoritatea beneficiarilor Programului „PARE 1+1", procură utilaje și tehnică importată și sunt influențați direct de deprecierea valutei naționale, care în 2017 comparativ cu 2010 (anul lansării Programului „PARE 1+1") s-a depreciat cu circa 25-30%. Totodată, jumătate din totalul beneficiarilor își extind afacerea și întîmpină mari dificultăți financiare, legate de insuficiența mijloacelor bănești și costul înalt al acestora", scrie în nota informativă a proiectului.

Astfel, ministerul propune majorarea cuantumului maxim al finanțării nerambursabile alocate din contul Programului „PARE 1+1" de la 200 mii lei la 250 mii lei.

Totodată, pentru a minimiza riscurile realizării proiectelor investiționale cu rea credință se propune de introdus în Program noțiunile de „conflict de interes" și „persoane afiliate".Astfel, în cadrul Programului se va considera conflict de interes utilizarea calității de fondator/administrator al întreprinderii în folos propriu sau a persoanelor afiliate, pentru aranjarea tranzacțiilor fictive cu Beneficiarii Programului pentru justificarea efectuării investiţiei din contul remitenţelor și finanțării nerambursabile.

Modificările au fost făcute la recomandarea experților UE.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...