37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   STATUL AR PUTEA ÎNTOARCE COMPANIILOR BANII ÎNCASAȚI DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI PENTRU TAXAREA AMBALAJULUI POLUANT

STATUL AR PUTEA ÎNTOARCE COMPANIILOR BANII ÎNCASAȚI DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI PENTRU TAXAREA AMBALAJULUI POLUANT

19.04.20171.375 views Agenţia de presă „INFOTAG”
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

    Persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare, dar și persoanele fizice care practică activitate de antreprenoriat, sunt eliberați de obligațiunea de a calcula și a achita taxe în buget pentru bunurile utilizate care poluează mediul înconjurător" - asta prevede ultima versiunea a proiectului de modificări la Legea privind plata pentru poluarea mediului, adoptat în lectură finală la finele lunii martie a anului curent. Deși a trecut aproximativ o lună de zile, documentul nu a intrat în vigoare până astăzi, 18 aprilie, așa cum nu a fost promulgat și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Mai mult versiunea finală a documentului adoptat de aproximativ o lună de zile, nu a fost făcută publică, deocamdată.

Mai exact, versiunea finală a documentul ținut în secret și la care Agenția de presă „INFOTAG" a obținut acces, prevede că eliberarea de plățile fiscale va fi aplicată pentru produsele lichide autohtone, dar și cele de import, împachetate în ambalaje din masă plastică, clasificată conform pozițiilor tarifare 3923 21, 3923 29 și 3923 30 sau în ambalaj din carton negofrat, clasificat conform poziției tarifare4819 20 000, cu peliculă din aluminiu sau polietilenă sau fără aceste elemente.

Eliberarea se va aplica pentru plățile efectuate din data de 1 ianuarie 2017, până la data intrării în vigoare a actului normativ.

Astfel, în cazul în care proiectul de lege va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial în forma citată, persoanele care au achitat aceste plăți de la începutul anului vor avea dreptul să facă corectări în rapoarte.

Întoarcerea, restituirea taxei plătite în plus pentru ambalajul care poluează mediul, vor fi efectuate în ordinea stabilită de Ministerul Finanțelor, se mai arată în proiectul adoptat de Parlament.

De menționat că ultimele modificări la Legea privind plata pentru poluarea mediului au intrat în vigoare pe data de 1 ianuarie 2017. La solicitarea agenților economici, Ministerul Finanțelor a solicitat modificări ale actului legislativ ce țin preponderent de reducerea taxei.

Totuși, în urma modificărilor solicitate, mai există unele probleme de soluționat. Actul legislativ prevede doar taxarea ambalajului poluant primar utilizat pentru împachetarea produselor lichide.

Același ambalaj utilizat la împachetarea produselor solide, ce are același efect de poluare, rămâne netaxat. Nu se aplică plăți fiscale nici pentru ambalajul poluant secundar și terțiar.

NOTĂ:
În primele două luni ale anului, Serviciul Fiscal de Stat a încasat aproximativ 13 milioane de lei din aplicarea taxa pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului.

Comentarii

  1. Babin Aurelia spune:

    Bravo! Sa inteleg ca necatind la tot ce se petrece, au mai ravas in tara oameni cu mintea treaza. Ma bucura faptul si sper ca banii care au fosti culesi sub acest motiv dar nemotivat se v-or intoarce pentru a lucra spre dezvoltare si economie.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...