37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Statul a adunat doar 45% din veniturile planificate de la privatizare

Statul a adunat doar 45% din veniturile planificate de la privatizare

24.12.2012686 views adevarul.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Statul a adunat doar 45% din veniturile planificate de la privatizare

Fabrica de sticlă din Chişinău îşi aşteaptă încă investitorii. Autorităţile nu au reuşit nici în acest an să desfăşoare cu succes privatizarea unor întreprinderi şi active ale statului. Astfel, în 11 luni ale lui 2012 veniturile de la comercializarea bunurilor proprietate publică au constituit doar 270,6 milioane de lei, sau 57,5% din volumul planificat.

Circa 126 de milioane de lei, aproape jumătate, provin de la privatizarea terenurilor deţinute de autorităţile locale. Guvernul a adunat doar 117,8 milioane de lei de la  privatizare, sau ceva mai mult de 45% din cât preconizase.

Cea mai dezastruoasă situaţie se atestă la comercializarea obiectivelor incluse în programul de privatizare, de la care statul a acumulat doar 8,6 milioane de lei, ori mai puţin de 9% din suma planificată.

Fără ultima rundă

Situaţia s-ar putea schimba după ce vor fi anunţate rezultatele ultimei runde de privatizare, în cadrul căreia au fost scoase la vânzare obiective în valoare de circa un miliard de lei. De exemplu, dacă autorităţile reuşesc să vândă până la finele anului Fabrica de sticlă din Chişinău, la preţul iniţial de 396 de milioane de lei, atunci planul va fi îndeplinit cu brio.

Experţii susţin însă că ţara noastră pierde competiţia pentru atragerea investitorilor străini, inclusiv şi prin nescoaterea la mezat a unor obiective importante ale statului, precum Moldtelecom, Banca de Economii etc. „Faptul că suntem în vremuri mai dificile nu ar trebui să împiedice Guvernul să testeze dorinţa investitorilor de a cumpăra şi efectua investiţii în Banca de Economii“, consideră economistul Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului Expert Grup.

 

Comentarii

  1. Igor spune:

    Nu poti vinde asa companii strategice, Dl Prohnițchi

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...