37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Standardele de deservire a contribuabililor – o prioritate a SFS

Standardele de deservire a contribuabililor – o prioritate a SFS

29.05.2013662 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Standardele de deservire a contribuabililor - o prioritate a SFS

În cadrul întrevederii, domnul Ion Prisăcaru a subliniat că specificul activităţii pe care o prestează contabilii şi auditorii este cel mai apropiat de domeniul fiscalităţii. Ceea ce serveşte motiv pentru ca problemele cu care se confruntă, dar şi propunerile acestora să obţină o susţinere majoră în procesul de modernizare profundă a administrării fiscale.

În pofida faptului că SFS are un Plan de Dezvoltare Strategic, pentru a obţine susţinerea contribuabililor oneşti sunt necesare o serie de acţiuni cu impact direct şi imediat. În această ordine de idei, s-a convenit în primul rînd, necesitatea elaborării standardelor de deservire a contribuabililor.

Şeful IFPS a menţionat despre necesitatea promovării unui management al calităţii serviciilor oferite şi adoptarea unei poziţii pro-active, ceea ce presupune ca SFS să studieze şi să sistematizeze problemele contribuabililor, ca mai apoi să vină cu propuneri pentru soluţionarea lor.

Un alt aspect abordat sunt lacunele existente în legislaţia fiscală, care ar putea fi completate prin analiza contestaţiilor, ce va servi drept un filtru bun pentru:

§  depistarea problemelor administrării fiscale;

§  determinarea nivelului de performanţă a inspectorilor;

§  lipsa interacţiunii între popularizarea legislaţiei fiscale şi controlului fiscal.

Domnul Ion Prisăcaru, a menţionat rolul deosebit al contabililor în general, ca piloni pentru conformarea benevolă a agenţilor economici şi în special, la ţinerea evidenţei, prezentarea dărilor de seamă fiscale, combaterea fenomenului salariilor „în plic”.  În acest context este primordial oferirea unui statut special contabililor şi stimularea acestora prin diverse acţiuni care urmează a fi întreprinse:

§  furnizarea “Buletinului lunar de monitorizare a legislaţiei”;

§  conferirea diplomelor şi menţiunilor contabililor care contribuie la conformarea benevolă;

§  îndemnarea conducătorilor întreprinderilor să ofere contabililor premii lunare.

Spre final, în legătură cu implementarea noilor tehnologii şi proiecte, şeful IFPS a făcut apel către specialiştii  din domeniul contabilităţii şi auditului, de a accepta testarea în cadrul companiilor pe care le reprezintă a Registrului fiscal, Contului Curent Fiscal etc., la care aceştia şi-au arătat disponibilitatea pentru testare.

Comentarii

  1. Petru spune:

    ha, ha, mai ales la punctul cu premii lunare. Conducatorii in general cam cred ca contabilii numai cheltuie banii intreprinderii fara folos. Iar sa mai spui sefului dai o premie ca a platit toate impozitele conform legislatiei, ap acel conducator il da cred ca afara, deoarece nu ia facut asa ca sa nu plateasca nimic impozite. Conducatoarii mai degraba pot sa daie premii contabililor in cazul cind nu au de platit impozite.
    Iar conferirea diplomelor 🙂 tot nu va ajuta la nimic — au trecut timpurile sovetice. Aici trebuie de lucrat cu conducatorii, deoarece in final de ei depinde decizia de a plati la stat.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...