37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   SONDAJ. Cât de frecvent sunt răspândite plățile salariale în plic în Republica Moldova

SONDAJ. Cât de frecvent sunt răspândite plățile salariale în plic în Republica Moldova

31.10.2014892 views Agora.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

SONDAJ. Cât de frecvent sunt răspândite plățile salariale în plic în Republica Moldova

„Cât de des sunt răspândite plățile salariale neoficiale (în plic) în Republica Moldova?”. Această întrebare a fost oferită mai multor respondeți în cadrul unui sondaj sociologioc, realizat de Expert-Grup. Conform sondajului, 51,5% din respondenți au afirmat că plățile salariale neoficiale sunt „răspândite practic în fiecare companie” - 18% și „răspândite des” - 33,5%.

Aceste cifre sunt similare cu estimările Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, potrivit cărora 57% din populația ocupată nu-și declară salariul real, se arată în cercetarea Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Studiul mai constată că percepția pentru fenomenul remunerării „în plic” este mai pronunțată în cazul bărbaților (53,8% față de 49,7% în cazul femeilor), persoanelor mai tinere (57,9% pentru 18-29 ani; 53,3% pentru 30-44 ani; 48,4% pentru 45-59 ani; și 45,1% pentru 60+ ani), persoanelor cu un nivel de studii și nivel socio-economic mai înalt, precum și cei din mediul urban.

Din numărul celor care consideră că plățile salariale „în plic” sunt răspândite în fiecare companie sau foarte des, doar 19,9% au apreciat asemenea practici drept mai curând justificate pentru a beneficia de un salariu mai mare.

„Prin urmare, putem deduce că majoritatea celor care primesc salarii „în plic” nu consideră asemenea practici drept justificate, fiind mai curând impuse de angajatori. Totuși, concluzia respectivă trebuie tratată cu precauție, având în vedere riscul erorilor de raportare, care ar putea supraestima ponderea celor care consideră salariile neoficiale drept nefiind justificate”, se mai arată în studiul Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Pentru a combate aceste practici, experții propun dezvoltarea infrastructurii de acceptare a cardurilor bancare, obligarea tuturor companiilor să achite salariul prin transfer bancar, re-echilibrarea contribuțiilor de asigurări sociale, prin divizarea cheltuielilor respective în mod egal între angajator și angajat, precum și majorarea drastică și imediată a amenzilor aplicate companiilor care practică ocuparea informală.

Comentarii

  1. Petru spune:

    Fenomenul salariului in plic se datoreaza faptului ca sint prea multe impozite de platit. Pentru sa dai un salariu net de 5000 lei lucratorului este necesar sa dai la stat impozite si cote mai mult de 50%, adica peste 2500 lei. Respectiv pentru patron este o povoara mare si cauta solutii mai ieftine. Asa ca cu amenzi nu rezolvi nimic, dar si cu achitarea prin carduri nu rezolvi nimic. Sint firme care achita salariu formal prin carduri si restul in plic :). Consider ca statul mai bine trebuie sa revada imozitarea platilor salariale, dar si sa creieze anumite stimulente pentru declararea salariuli integral, ca exemplu daca salariu mediu pe intreprindere este mai mare de …. lei , ai o reducere la cote si impozite, sau se permit la deduceri unele facilitati acordate de patron salariatilor, etc.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...