SONDAJ. Cât de frecvent sunt răspândite plățile salariale în plic în Republica Moldova
„Cât de des sunt răspândite plățile salariale neoficiale (în plic) în Republica Moldova?”. Această întrebare a fost oferită mai multor respondeți în cadrul unui sondaj sociologioc, realizat de Expert-Grup. Conform sondajului, 51,5% din respondenți au afirmat că plățile salariale neoficiale sunt „răspândite practic în fiecare companie” - 18% și „răspândite des” - 33,5%.
Aceste cifre sunt similare cu estimările Ministerului Muncii, Protecției Sociale și a Familiei, potrivit cărora 57% din populația ocupată nu-și declară salariul real, se arată în cercetarea Centrului Analitic Independent Expert-Grup.
Studiul mai constată că percepția pentru fenomenul remunerării „în plic” este mai pronunțată în cazul bărbaților (53,8% față de 49,7% în cazul femeilor), persoanelor mai tinere (57,9% pentru 18-29 ani; 53,3% pentru 30-44 ani; 48,4% pentru 45-59 ani; și 45,1% pentru 60+ ani), persoanelor cu un nivel de studii și nivel socio-economic mai înalt, precum și cei din mediul urban.
Din numărul celor care consideră că plățile salariale „în plic” sunt răspândite în fiecare companie sau foarte des, doar 19,9% au apreciat asemenea practici drept mai curând justificate pentru a beneficia de un salariu mai mare.
„Prin urmare, putem deduce că majoritatea celor care primesc salarii „în plic” nu consideră asemenea practici drept justificate, fiind mai curând impuse de angajatori. Totuși, concluzia respectivă trebuie tratată cu precauție, având în vedere riscul erorilor de raportare, care ar putea supraestima ponderea celor care consideră salariile neoficiale drept nefiind justificate”, se mai arată în studiul Centrului Analitic Independent Expert-Grup.
Pentru a combate aceste practici, experții propun dezvoltarea infrastructurii de acceptare a cardurilor bancare, obligarea tuturor companiilor să achite salariul prin transfer bancar, re-echilibrarea contribuțiilor de asigurări sociale, prin divizarea cheltuielilor respective în mod egal între angajator și angajat, precum și majorarea drastică și imediată a amenzilor aplicate companiilor care practică ocuparea informală.