Potrivit unui proiect de lege, Legea nr.209 din 29 iulie 2016 privind deșeurile, urmează a fi modificată. Discuții pe marginea proiectului propus de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării regionale și Mediului, au fost demarate în cadrul platformei Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.
Inițierea elaborării acestui proiect, este impusă de necesitatea consolidării cadrului legislativ-normativ pe aspectele de reglementare a operațiunilor de incinerare și coincinerare a deșeurilor, din considerent că, art. 17 al legii menționate , interzice incinerarea și coincinerarea deșeurilor de orice proveniență, cu excepția deșeurilor rezultate din activitatea medicală, care potrivit autorilor proiectului, se face în instalații care nu pot fi verificate la capitolul emisiilor în aer, asta pentru că nu există nici un document care să reglementeze acest proces.
Dat fiind faptul, că actualmente activitatea de incinerare și coincinerare a deșeurilor, nu este reglementată și monitorizată în nici un fel, realizarea acestor operațiuni se efectuează în mod necorespunzător, cu folosirea metodelor și instalațiilor neautorizate, precum și la aer liber.
Astfel, elaborarea cadrului legislativ-normativ pentru reglementarea operațiunilor menționate, prevede completarea articolului 17 ,,Incinerarea și coincinerarea deșeurilor" cu prevederile de reglementare a operațiunilor de incinerare și coincinerare a deșeurilor, inclusiv și cu cele care permit crearea platformei necesare pentru dezvoltarea cadrului normativ în domeniul dat.
Autoritatea cu funcţie de reglementare în acest domeniu va fi Agenţia de Mediu, ce urmează a fi creată, iar incinerarea şi coincinerarea deşeurilor se va permite strict în cadrul unităţilor autorizate pentru acest scop de către Agenție. De asemenea, se propune construcția de instalații speciale pentru incinerare şi coincinerarea deşeurilor.
Mediul de afaceri și ecologiștii au salutat idea, susținând că drept avantaj al coincinerării se va reducerea cantitățile de deșeuri depozitate. Potrivit statisticii, în Moldova doar 10 la sută din deșeurile reciclabile se recuperează. Restul 90% sunt depozitate la gunoiști. Același studiu arată că într-un singur an, pe teritoriul Moldovei sunt generate 4 milioane de tone de deșeuri.