37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat va beneficia de indemnizaţie de maternitate

Soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat va beneficia de indemnizaţie de maternitate

28.06.20171.292 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Soția aflată la întreținerea soțului asigurat va beneficia de indemnizaţie de maternitate, dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în câmpul muncii şi nu realizează venit asigurat. Faptul poate fi confirmat prin carnetul de muncă şi prin declaraţia scrisă pe proprie răspundere că nu este persoană asigurată.

Modificări și completări în acest sens la art. 16 al. (5) al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale au fost aprobate de Guvern. Prin acestea Executivul se conformează deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituţional al.(5) al art. 16, care anterior prevedea că soţia poate fi considerată că se află la întreţinerea soţului asigurat, dacă pe parcursul a 9 luni consecutive, premergătoare lunii acordării concediului de maternitate, nu a fost angajată și asigurată obligatoriu sau dacă şi-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă.

Potrivit Ministerului Muncii, Protecție Sociale și Familiei, norma nouă își propune să stabilească un raport rezonabil de proporționalitate și echitate între toate categoriile beneficiarelor de indemnizații de maternitate, care este acordată pentru pierderea temporară a capacităţii de muncă. Atât persoana care nu a contribuit la sistemul public de asigurări sociale, cât şi cea care a contribuit parţial, dar şi-a pierdut capacitatea de muncă, se află, de fapt, la întreţinerea soţului salariat.

Revenind la acest proiect de lege, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a prezentat și calculele privind cheltuielile necesare pentru implementarea modificărilor și completărilor. Astfel, se apreciază că numărul de beneficiare (mame) va constitui 9517 persoane, pentru anul 2017 fiind necesare peste 182 mil. lei, pentru 2018 - peste 200 mil. lei, iar pentru 2019 - 217,9 mil. lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...