37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sistemul de pensii va fi reformat

Sistemul de pensii va fi reformat

03.08.20161.408 views IPN.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Prim-ministrul Pavel Filip a semnat decizia de aprobare a conceptului de reformă a sistemului de pensii, un proces de schimbare complex, care va pune accentul pe echitatea socială, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip a avut o serie de consultări cu membrii grupului de lucru pentru elaborarea reformei sistemului de pensii. Din componenţa acestuia fac parte reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Casei Naţionale de Asigurări Sociale, ai patronatelor, sindicatelor, partenerilor de dezvoltare, sectorului asociativ, precum şi experţi în domeniu.

Premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Muncii să continue consultările, pornind de la conceptul dat şi să elaboreze împreună cu partenerii sociali şi de dezvoltare, precum şi cu specialiştii în domeniu, legislaţia necesară reformei, astfel încât aceasta să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Conceptul de reformă a sistemului de pensii prevede, între altele, reducerea inechităţilor din sistemul de pensii şi racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanţe transparente şi cu capacităţi consolidate de administrare a sistemului de pensii.

Nivelul pensiei pentru toţi cetăţeni, indiferent de statutul lor, trebuie să corespundă contribuţiilor achitate. Grupul de lucru a apreciat că nu este echitabil ca pensia unor categorii să constituie 75% din salariul mediu, pe când la marea majoritate a pensionarilor această rată de înlocuire este de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariul mediu.

În măsura în care reformele şi capacităţile bugetare vor permite, beneficiile pensionarilor se propun a fi majorate nu doar prin indexarea anuală, ci şi prin instituirea valorizării venitului asigurat, cu recalcularea pensiilor, precum şi instituirea concomitentă a pensiei de bază.

Toate aceste deziderate pot fi realizate prin asigurarea funcţionării unui sistem de pensii sustenabil, în primul rând din punct de vedere financiar. Astfel, urmează să fie create condiţii pentru creşterea numărului de contribuabili şi lărgirea bazei impozabile inclusiv prin combaterea fenomenului achitării salariilor în plic.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt peste 679 de mii de pensionari.

Comentarii

  1. Alexei spune:

    Combaterea salariilorin plic se face prin incurajarea antreprenorilor care angajaza personal. Este nevoie de format o scara de impozitare a salariilor, cei care au salarii mari platesc contributii mari si invers !!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...