37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Sistemul de achiziţii publice va funcţiona după reguli noi

Sistemul de achiziţii publice va funcţiona după reguli noi

13.10.2016912 views Ministerul Finanțelor al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri un set de documente care vin să reformeze şi să sprijine dezvoltarea sistemului de achiziţii publice din Moldova pentru următorii patru ani - Strategia 2016-2020 şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia.

Potrivit Strategiei, reforma va cuprinde patru domenii care vor fi supuse gradual schimbărilor. Este vorba de armonizarea legislaţiei la Directivele UE de domeniu, restructurarea Agenţiei de Achiziţii Publice şi instituirea unei Agenţii Naţionale de Soluţionarea a Contestaţiilor. De asemenea, se prevede să fie introdus un sistem electronic de achiziţii, dar şi să fie consolidate capacităţile pentru autorităţile contractante şi funcţionarii implicaţi în procesul de achiziţii publice.

Documentul include şi măsuri pentru combaterea corupţiei din sistem, care este unul dintre obiectivele Guvernului. Astfel, va fi impusă transparenţă maximă la toate etapele procesului de achiziţii publice, concomitent fiind funcţionale diverse mecanisme de control, inclusiv sisteme de identificare a riscurilor.

Implementarea Strategiei urmează să asigure un sistem funcţional, transparent, deschis şi echitabil, care să asigure încrederea cetăţenilor şi a comunităţii internaţionale în funcţia de achiziţii publice.

Strategia de dezvoltarea a sistemului de achiziţii publice 2016-2020 este elaborată în corespundere cu cerinţele Acordului de Asociere RM-UE şi a altor acorduri internaţionale la care ţara noastră este parte.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...